De stichting De Faunabescherming spant geregeld rechtszaken aan. Deze hebben voor het merendeel betrekking op ontheffingen die volgens ons ten onrechte zijn verleend om dieren te mogen doden die volgens de wet zijn beschermd. Sinds 2002 ging het om de Flora- en faunawet. Met ingang van 1 januari 2017 is dat de Wet natuurbescherming.
De Faunabescherming wijst er nadrukkelijk op dat onze stichting met het aanspannen van de rechtszaken niet probeert chaos te scheppen en bijvoorbeeld schadebestrijding in de landbouw onmogelijk te maken.
Wat wij wel voor ogen hebben is dat de wetgeving, hiervoor de Flora- en faunawet en nu de Wet natuurbescherming, naar letter en geest correct wordt nageleefd. Het feit dat in het verleden een groot aantal van deze rechtszaken door ons is gewonnen, wijst erop dat de provincies (die deze ontheffingen verlenen) onvoldoende waren toegerust om de hen toegewezen taak van de uitvoering van de wet naar behoren te vervullen en zich daardoor teveel door de wensen van jagers en FBE’s hebben laten leiden.
Hieronder recente berichten over juridische zaken:

foto Benny Pieters/De Faunabescherming Sinds vorig jaar oktober wil het park de Hoge Veluwe (HV) zogenaamde “probleemwolven” te lijf gaan met een paintballgeweer. Daar hebben wij toen bij de Voorzieningenrechter direct bezwaar tegen gemaakt. En dat ook ondubbelzinnig gewonnen. Maar sinds de verkiezingen voor de Provinciale Staten heeft Gelderland nu een BBB-gedeputeerde en die zal…

Detail van cartoon van Bruno Haberzettl, die op de Argus van Februari 2023 op de cover stond De Faunabescherming doet aangifte tegen burgemeester Jager van Westerveld en tegen hobbyboer die wolf te lijf ging met hooivork en schep. De Faunabescherming doet aangifte wegens het verstoren, verjagen en doden van de wolf in Wapse, gemeente Westerveld.…

Knobbelzwaan, foto Harm Niesen In niet mis te verstane bewoordingen heeft de Raad van State het beroep van Stichting De Faunabescherming tegen het Faunabeheerplan Algemene Soorten, van 21 maart 2018, in Noord-Holland gegrond verklaard. Daarmee mogen jagers voorlopig in Noord-Holland in ieder geval niet schieten in het kader van ‘schadebestrijding’ op de volgende soorten: knobbelzwaan,…

Roerdomp, foto: Harm Niesen Op 6 maart heeft de rechtbank in Zwolle gunstig beslist op onze bezwaren tegen de ontheffing van de provincie Overijssel, om de jacht op “zomerganzen” in en om Natura2000 gebieden mogelijk te maken. Dat zou nodig zijn om landbouwschade te bestrijden en te voorkomen. De ontheffing maakte het mogelijk om enkele…

Grauwe gans, foto: Harm Niesen De Faunabescherming en Vogelbescherming hebben met succes het afschot van ganzen in en rond natuurgebieden in Overijssel ongedaan weten te maken tot 2024. De rechtbank Overijssel heeft een vergunning vernietigd voor ganzenafschot in en om beschermde natuurgebieden met Natura 2000-status. In 2020 gebeurde dat ook al, maar de provincie Overijssel…

Wolf op de Veluwe, foto Benny Pieterse, archief Faunabescherming Vandaag, 30 november 2022, bevestigde de rechtbank Utrecht de eerdere uitspraak om de ontheffing te schorsen waarmee de provincie Gelderland een jonge wolf met paintball geweren wilde beschieten. Volgens de rechter staat niet vast dat de wolf afwijkend gedrag heeft. Het kan ook gaan om gewoon…

Wolf op Noord-Veluwe, foto Benny Pieters/archief De Faunabescherming De wolf heeft het zwaar in Nederland. Dat wil zeggen de ene wolf die het middelpunt vormt van het publieke debat. De wolf die op ‘onverklaarbare wijze’ tam geworden is in het Nationale Park de Hoge Veluwe nadat de directeur van het park, Seger baron van Voorst…

stil NOS journaal 26 oktober 2021 De stichting Faunabescherming werd op 17 mei 2022 door het College van Beroep voor het bedrijfsleven in het gelijkgesteld toen zij opkwam tegen de weigering van de Minister om haar bezwaar in behandeling te nemen. Volgens de bestuursrechter was door de minister ten onrechte gesteld dat de Faunabescherming geen…

Sluiting Kroondomein Het Loo tijdens het jachtseizoen van de Koning. Foto: Harry Voss Tijdens een hoorzitting bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn de koning en de minister niet komen opdagen om hun visie te geven op de bezwaarprocedure die de Faunabescherming had aangespannen rond de verleende miljoenensubsidie aan de koning voor het beheer…