Zwanendriften nog steeds toegestaan

In samenwerking met Stichting Vier Voeters en Stichting Een DIER Een VRIEND (EDEV) zet De Faunabescherming zich al jaren in om het zwanendriften te laten verbieden. Ondanks een verbod, zijn er in Nederland nog twee zwanendrifters actief waardoor er jaarlijks meer dan 600 in het wild levende zwanenkoppels verstoord mogen worden zodat hun jongen geleewiekt en meegenomen kunnen worden. Hoe de dieren eindigen, blijft onduidelijk.

Hoewel het houden van zwanen voor productie van vlees en dons volgens de wet verboden is, kreeg één zwanendrifter hier in juni 2008 een ontheffing voor. Deze ontheffing is op 1 april 2013 verlopen, waarna dit verboden is. Helaas is het nog wél toegestaan om de levende zwanen te verkopen als siervogel. Hierdoor kunnen beide zwanendrifters doorgaan met hun praktijken.
Teken de petitie!
De zwanen leven in het wild, maar kunnen nergens naartoe doordat ze geleewiekt zijn. Dit is het afknippen van een stuk vleugelbot waardoor de zwaan nooit meer kan vliegen. Als de zwanen jongen krijgen, worden ook de kuikens geleewiekt en weer losgelaten. De jongvolwassen zwanen worden later opnieuw gevangen en mogen verkocht worden als siervogel. Bewijs dat de zwanen daadwerkelijk als siervogel verkocht worden is er niet, en er is geen garantie dat de dieren na de verkoop als siervogel niet alsnog in een slachthuis terecht komen.

Andere welzijnsproblemen ontstaan doordat de vogels in het wild leven, maar niet kunnen vliegen. De dieren kunnen daardoor niet ontsnappen aan voedselgebrek, heftige weersomstandigheden en roofdieren. De zwanendrifters beschermen de dieren daar niet tegen. Bovendien worden de zwanen niet in gevangenschap geboren en leven ze niet onder gecontroleerde omstandigheden. Hierdoor mengen ze zich met niet geleewiekte zwanen, die op hun beurt ook weer verstoord kunnen worden door de zwanendrifters. Hetzelfde geldt voor de jongen van deze dieren.

Onze organisaties hebben alle gemeentes in het Groene Hart (de omgeving waarin de zwanendrifters actief zijn) hierover aangeschreven, waarna alle gemeenten hebben laten weten deze praktijken niet toe te laten op hun grondgebied. Op particuliere gronden kunnen de zwanendrifters vaak nog wel hun gang gaan. Een einde lijkt pas in zicht in 2018, wanneer er een verbod op leewieken komt. Onze organisaties vinden dat te lang duren en hebben staatssecretaris Dijksma verzocht om ervoor te zorgen dat er op korte termijn daadwerkelijk een einde komt aan deze middeleeuwse vorm van exploitatie van in het wild levende dieren.

De Partij voor de Dieren Gouda is onlangs een petitie tegen de zwanendrift gestart.
Klik hier om de petitie te ondertekenen

Pin It on Pinterest