De Faunabescherming is in 2005 in beroep gegaan tegen een ontheffing van de provincie Friesland om het hele jaar in de hele provincie wilde eenden te schieten op alle mogelijke gewassen. Een vogelvrijverklaring dus. De rechtbank Leeuwarden was het met ons eens en schorste de ontheffing. Vanaf juni 2006 tot juni 2008 kon niet meer vrij op wilde eenden worden geschoten.
In juni 2008 verleende de provincie opnieuw precies dezelfde ontheffing en verwees daarbij naar een uitspraak van de Raad van State, dat er nog geen schade hoeft te zijn aangericht om een ontheffing te kunnen verlenen. De dreiging van schade zou a al voldoende zijn, aldus de provincie. Op basis van die redenering kan voor elke diersoort in het hele land wel een afschotontheffing worden verleend, aangezien in theorie elke diersoort wel een keer ooit ergens schade zou kunnen aanrichten!
Weer ging De Faunabescherming naar de rechter en weer gaf de rechter ons gelijk. De provincie had niet aangetoond dat wilde eenden overal het hele jaar door schade dreigen aan te richten. Bovendien constateerde de rechter dat het schieten van wilde eenden blijkbaar onnodig is om eventuele schade te voorkomen, omdat in de twee jaar, dat de ontheffing niet mocht worden gebruikt de schade niet was toegenomen!!
De eigenwijze provincie Friesland ging in hoger beroep bij de Raad van State. De Raad van State stelde ons ook in het gelijk. En dat niet alleen. De Raad van State bepaalde sprak uit dat er alleen een afschotontheffing kan worden verleend als er sprake is van al aangerichte belangrijke schade of als er sprake is van een concrete dreiging van belangrijke schade. De provincie had dat niet kunnen aantonen.