Werkbezoek Statenleden diervriendelijke alternatieven
Op 10 september organiseerden de Dierenbescherming en De Faunabescherming een werkbezoek voor leden van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten. Het doel van deze bijeenkomst was om innovatieve en diervriendelijke alternatieven onder de aandacht te brengen, die kunnen worden ingezet in situaties waarin belangrijke schade door in het wild levende dieren dreigt te worden aangericht. Beter nog dan het bestrijden van schade, zou natuurlijk moeten worden ingezet op preventie.
Preventie
Tijdens deze dag werd als eerste een bezoek gebracht aan een melkveehouder in de Noordoostpolder. Deze agrariër maakt gebruik van het Pure Graze systeem. De monocultuur van raaigras wordt in dat geval omgezet in een mengsel van verschillende soorten grassen, kruiden en klavers. De voordelen zijn dat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig zijn, dat deze planten goed tegen droogte kunnen, dat het bodemleven er enorm door toeneemt en dat de percelen gedurende het grootste deel van het jaar voldoende ruwvoer opleveren, waardoor de koeien vrijwel het hele jaar buiten kunnen blijven. Dit heeft tot gevolg dat er niet of weinig hoeft te worden gemaaid. Dit alles betekent dat de betreffende percelen onder andere zeer aantrekkelijk zijn voor weidevogels, vanwege het lange gras en het grote aanbod van onder insecten en andere kleine dieren. Vanwege datzelfde lange gras betekent het ook dat deze percelen het grootste deel van het jaar niet aantrekkelijk zijn voor ganzen. Aangezien met dit systeem de kans op ganzenschade zeer sterk wordt beperkt, is dit een uitstekende vorm van preventie.
Alternatieve verjaging
Tijdens dit werkbezoek werd er een demonstratie gegeven van de Robird, een drone in de vorm van een roofvogel. De ervaring van de ontwikkelaar van deze Robird met het verjagen van allerlei soorten vogels, waaronder ganzen, maar ook meeuwen van vuilstortplaatsen, zijn buitengewoon veelbelovend.
Tijdens deze dag werd tevens een presentatie gegeven van de Agrilaser. Dit is een systeem waarbij vogels, waaronder ganzen, door middel van een gerichte laserstraal worden verjaagd. Ook met dit systeem is inmiddels de nodige ervaring opgedaan en het blijkt zeer goed te werken.
Ten slotte werd uitgelegd dat bij het huidige provinciale beleid met betrekking tot ganzen veel te weinig gebruik wordt gemaakt van wetenschappelijke kennis met betrekking tot de mogelijkheden om schade op alternatieve manieren te beperken of te voorkomen. Tevens blijken de provincies de wetenschappelijke bewijzen te negeren dat de inzet van dodelijke middelen over het algemeen niet effectief is om een structurele oplossing te bieden.
De dag werd goed bezocht. De Dierenbescherming en De Faunabescherming hopen met deze dag een aanzet te hebben gegeven tot een fundamenteel andere kijk op schadebestrijding. Zij hopen tevens dat de provincies de nieuwe Wet natuurbescherming, die in 2017 van kracht gaat, zullen aangrijpen om daadwerkelijk in te zetten op preventie en op het stimuleren van het gebruik van nieuw innovatieve diervriendelijke maatregelen.