Wens Gelderland voor doden roeken onwettig

De Faunabescherming heeft een zienswijze ingediend op het plan van de provincie Gelderland om het doden van roeken jaarrond toe te staan. Een wens die jagers hadden opgenomen in het faunabeheerplan. Een onzalig idee, en daarbij ook nog eens in strijd met de wet.

Zoals meestal het geval is, hebben jagers de ontheffing aangevraagd onder het mom van schadebestrijding. De provincie vindt dat ze in hun Faunabeheerplan voldoende hebben aangetoond dat roeken belangrijke schade aanrichten aan landbouwgewassen. Het plan is niet gepubliceerd, dus het is gissen of dat inderdaad het geval is of dat de onderbouwing niet voldoet aan de voorwaarden die de wet stelt.

Dierlijk voedsel

Volgens de jagers hebben roeken zo veel fruit, mais en granen gegeten dat ze wel ‘bestreden’ moeten worden. Maar het basisvoedsel van de vogels is helemaal geen ‘groen’. Ze eten vooral bodeminsecten en andere ongewervelde dieren, kleine zoogdieren, aas, afval en soms jonge vogels. Roeken leven dus vooral van dierlijk voedsel en niet van landbouwgewassen. Een uitzondering is zaaizaad van bijvoorbeeld maïs en granen. Deze gewassen zijn kwetsbaar en veel diersoorten zijn er dol op.

Afschot niet nodig

De grondgebruiker moet dus extra moeite doen om zijn pas ingezaaide percelen te beschermen: passief, met vlaggen, linten en knapapparaten, maar ook door actieve verjaging van vogels met bijvoorbeeld een alarmpistool. Hij kan bovendien schade voorkomen door dieper te zaaien of door tegelijk met andere boeren in de omgeving in te zaaien. Zo wordt de eventuele schade door de vogels verdeeld en daardoor sterk beperkt. Pas ingezaaide velden zijn maar kort aantrekkelijk voor vogels. Zodra de plantjes zich goed hebben ontwikkeld, zullen roeken deze met rust laten. Kortom, er zijn wel degelijk goede alternatieven voorhanden om eventuele schade aan maïs en granen te voorkomen. Een ontheffing om de dieren te doden is dus overbodig.

Onwettig

Daarbij wil de provincie de jacht op roeken gedurende het hele jaar toestaan en dat is in strijd met de wet. Het kan niet zo zijn dat beschermde vogels gedurende het gehele jaar, inclusief het broedseizoen min of meer vogelvrij worden verklaard, terwijl ze maar een heel korte periode mogelijk schade kunnen aanrichten. In deze lijn heeft ook de Raad van State al eens een uitspraak gedaan. De Faunabescherming hoopt dan ook van harte dat de provincie haar plan om roeken te doden niet doorzet.

Meer weten over het faunabeleid dat de provincie Gelderland voert? Lees dan Onze natuur in zijn handen: Jan Jacob van Dijk (Gelderland)

 

Pin It on Pinterest