Van verschillende kanten wordt, door mensen met verschillende motieven (jagers, columnisten, sommige dierenbeschermers), voortdurend geroepen dat er ‘veel te veel’ grote grazers in de Oostvaardersplassen (OVP) aanwezig zijn en dat er drastisch zou moeten worden ingegrepen. Uit recente berichtgeving blijkt dat de afgelopen winter ongeveer 800 van deze dieren (edelherten, Heckrunderen en konikpaarden) zijn doodgegaan. Dat komt neer op iets meer dan 15% van het totaal. Dat is onder natuurlijke omstandigheden een heel normaal percentage en zit zelfs aan de lage kant. Dit bewijst dat er voldoende ruimte en voedsel aanwezig is om de aanwezige aantallen te kunnen dragen. Er is dus geen sprake van dat er ‘teveel’ grazers in dit gebied aanwezig zijn.
Sommige pleiters voor ingrijpen stellen dat ze begaan zijn met het welzijn van deze dieren. In dat geval is hun oproep volkomen misplaatst. Het welzijn van de grote grazers in de OVP is prima. Zij leven in totale vrijheid in ongestoorde sociale verbanden. Het beleid van Staatsbosbeheer in dit gebied, waarbij alleen reactief wordt ingegrepen, ofwel waarbij alleen zieke of zwakke dieren door een kogel eventueel lijden wordt bespaard, is bovendien door de rechter goedgekeurd. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft in april dit jaar bepaald dat de OVP behoort tot een type natuurgebied waarin natuurlijke processen een belangrijke rol spelen en waarin de populatieontwikkeling van de grote grazers een onlosmakelijk onderdeel van het ecosysteem vormt. Met andere woorden, er dient in principe niet te worden ingegrepen in de aantallen en deze dieren vervullen een onmisbare rol in het ecosysteem.
Gelet op het voorgaande zijn de plannen van PS van Flevoland om de aantallen sterk te verlaten niet alleen onnodig, maar vooral zeer ongewenst en zullen een dramatisch effect hebben op dit unieke natuurgebied.