Waarom we alles doen om de wolf tot z’n recht te laten komen
De officiële betrokkenheid van bestuurders bij de dood van een wolf heeft veel stof doen opwaaien. De Faunabescherming doet haar uiterste best om de juridische ontoelaatbaarheid van de handelingen van de betrokkenen tot op de bodem uit te zoeken.
Eerder werd in Stroe een wolf doodgeschoten aangetroffen. Helaas is ondanks inspanning van de politie en een uitgeloofde beloning door De Faunabescherming de dader nog steeds niet gevonden.
In Wapse werd op bevel van de burgemeester/loco-burgemeester van de gemeente Westerveld een wolf doodgeschoten.
Politieonderzoek en seponeren door het OM
Na het doodschieten van deze wolf werd uitgebreid politieonderzoek gedaan, wat leidde tot strafrechtelijke aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen burgemeester en loco-burgemeester van Westerveld en tegen de hobbydierhouder en zijn zoon.
Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels vastgesteld dat alle betrokkenen de wet overtreden hebben, maar vindt dat er geen vervolging zou hoeven plaatsvinden , onder meer vanwege vermeende strafrechtelijke immuniteit van de bestuurders en ‘angst bij de hobbydierhouder’.
Tegen deze beslissing gaat De Faunabescherming in beroep bij de strafrechter.
Bezwaarprocedure gemeente Westerveld
In de meeste gevallen houdt De Faunabescherming zich bezig met civiele, bestuursrechtelijke, zaken. In deze zaak hebben wij bij de gemeente Westerveld bezwaar aangetekend tegen de rechtvaardiging van het bevel van burgemeester/loco-burgemeester om opdracht te geven om de wolf te doden. Zo’n rechtvaardiging, op grond van de gemeentewet danwel de politiewet, zou tevens op schrift gesteld moeten worden, hetgeen door de gemeente ontkend werd.
De zitting was op 20 februari, zie verslaglegging door rtvdrenthe (20 februari) en rtvdrenthe (21 februari) en onderstaand stukje uit Trouw:
De gemeente Westerveld heeft dit bezwaar weliswaar ontvankelijk verklaard, maar niet gegrond (14 mei 2024).
Ook tegen dat besluit is De Faunabescherming in beroep gegaan.
Juridische helderheid kan de wolf redden
Juist omdat bestuurders openlijk stellen dat ze van bepaalde provincies en zelfs van geheel Nederland een ‘wolvenvrije zone’ zouden willen maken, moet duidelijk worden dat dergelijke wensen altijd samengaan met wetsovertreding. Alleen juridische helderheid kan de wolf redden, en voorkomen dat het dier opnieuw, ruim anderhalve eeuw na de eerste uitroeiing in Nederland, slachtoffer wordt van een nieuwe hetze kan ontstaan met soortgelijk resultaat.
Inmiddels is ook bij de BBB gedeputeerden die dachten dat de wolf op de korrel genomen zou kunnen worden, sprake van voortschrijdend inzicht. Onze juridische procedures dragen daar zeer aan bij:
boerderij.nl/gedeputeerde-drenthe-moet-leren-leven-met-de-wolf.
(U kunt ons financieel steunen bij het voeren van deze kostbare procedures via faunabescherming.nl/doneer, elke gift is welkom!)