Vliegveiligheid en voedselbank moeten ganzenslachting aanvaardbaar maken
Na drie weken vergassen van ganzen meldt het NOS-journaal dat er ruim 5400 ganzen zijn gedood. De poelier meldt dat het hem niet uitmaakt hoe de dieren zijn gedood, het is tenslotte zijn werk en ook de voedselbank ziet kansen. Ruim 500 kilo ganzenvlees is er te verdelen. De mensen krijgen er zelfs een recept bij. Wel wist men nog te melden dat dierenbeschermers niet gelukkig zijn met deze omstreden actie.
Ganzenvangers per dag betaald
Over het feit dat deze ganzen gevangen en gedood zijn op een afstand van ruim 25 kilometer van de luchthaven lijkt niemand zich druk te maken. Overigens schijnt Duke nog steeds in de omgeving van Waterland bezig te zijn. Dat het steeds moeilijker wordt om daar de laatste ganzen te vangen, is voor dit bedrijf geen probleem. Ze worden namelijk per dag betaald door het ministerie van Milieu.
Ganzen worden gelokt door voedsel rond Schiphol
De Faunabescherming vraagt zich af of de vliegveiligheid niet als excuus wordt gebruikt om grote hoeveelheden ganzen te doden. Voor iedereen is duidelijk dat de ganzen naar de omgeving van de luchthaven worden gelokt door de aanwezigheid van grote percelen granen op de omliggende akkers. Tijdens de rechtszitting gaf Schiphol al aan dat er geen beperkingen in hun pachtcontracten zijn opgenomen aan het verbouwen van gewassen. Geconstateerd is dat er op dit moment door de Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie een aantal percelen te koop staat rondom Schiphol. Wij zijn benieuwd of er voorwaarden zijn gesteld om ganzen van deze gronden te weren.
WOB verzoek over gebruik grond
De Faunabescherming heeft de Minister en de Staatssecretaris middels een WOB-verzoek gevraagd hoeveel landbouwgrond het Rijk in bezit heeft, hoeveel er te koop staat en of er beperkingen zijn gesteld aan het gebruik van deze landerijen. Inmiddels wordt duidelijk dat een groot deel van de oplossing om het gebied onaantrekkelijk te maken voor ganzen in handen ligt van de eigenaren van de omliggende gronden, het Rijk en Luchthaven Schiphol. De Faunabescherming zal de komende tijd de uitvoering van het “Convenant Reduceren Risico’s Vogelaanvaringen Schiphol”, de wijziging van het Luchthavenindelingenbesluit en de verkoop van gronden nauwlettend blijven volgen.
Bij de foto’s: in de Oosterpoel bij Monnickendam worden ruiende ganzen en hun jongen met bootjes van Duke Faunabeheer opgejaagd naar een terrein, waar ze worden gevangen. Op het land zijn de witte vergassingscabines zichtbaar, waarin de dieren een pijnlijke dood sterven. Foto’s beschikbaar gesteld door de Ganzenbescherming.