Vijf rechtszaken minder, knobbelzwanen, reeën (2x), strandvogels en “algemene soorten”

Ree, foto: Petra Kugel

Het gaat best lekker de laatste tijd met onze juridische procedures. Gelukkig. We hebben 25 rechtszaken lopen en dat is duurder en zwaarder dan we feitelijk aan kunnen. Erg prettig dus, als er binnen één week maar liefst vijf van de lijst kunnen worden geschrapt. Nog prettiger is, dat dit bij vier van de vijf komt omdat we die overduidelijk gewonnen hebben.

Knobbelzwanen in Gelderland

Het afschieten van knobbelzwanen in de provincie Gelderland, aangespannen in samenwerking met de Vogelwerkgroep Zutphen, hebben we helaas verloren. Op basis van door de rechtbank volledig verkeerd begrepen informatie.

In Zuid-Holland wonnen we een soortgelijke procedure glansrijk, maar de onzinnige vergelijkingen van de rechtbank in Arnhem ging daar volledig aan voorbij.  Alleen een advies van de StAB had dit kunnen redden. De Stichting Advisering Bestuursrecht heeft deskundigen, die alle betrokken partijen ondervragen en vervolgens advies uitbrengen aan de rechtbank. Die uiteraard helemaal niks van Knobbelzwanen weet. En daarom dolblij is met een onafhankelijk deskundigenrapport en dat eigenlijk altijd overneemt. Tot nog toe zijn alle adviezen van de StAB altijd volledig in ons straatje. Geen toeval natuurlijk, we hébben gewoon gelijk. Jammer is alleen, dat de StAB alleen ingeschakeld kan worden door de rechtbank zélf. Wij kunnen hun hulp niet inroepen, dat initiatief moet van de rechtbank komen.

Reeën in Groningen en Zeeland

De provincie Groningen heeft toegezegd de ontheffing  om Reeën te schieten vanwege de verkeersveiligheid (!) in te trekken. Dit idiote argument wordt al jaren gebruikt in alle provincies om jaarlijks zo’n 25.000 volledig beschermde Reeën te schieten. Al jaren hebben wij wetenschappelijk bewijs, dat jacht de kans op aanrijdingen absoluut niet vermindert, maar tot voor kort geloofden de rechtbanken in dat argument.  De kentering, mede doordat belangrijke deskundigen van onverdachte huize ons standpunt delen, is duidelijk ingezet. En in vele gebieden – de hele kuststrook, NO-Overijssel – wordt al jaren niet meer op Reeën geschoten. Zonder dat er daardoor problemen ontstaan.

Ook de rechtbank in Middelburg heeft om die reden de jacht op Reeën verboden. De rechtbank heeft geoordeeld dat, in de ontheffing van de provincie, de enkele verwijzing naar de overschrijding van de grenswaarde van 5% onvoldoende is om te motiveren dat sprake is van een gevaar voor de verkeersveiligheid en dat afschot van de ree is gerechtvaardigd. De rechtbank vindt dat de summiere en algemeen geformuleerde onderbouwing onvoldoende recht doet aan het beschermingsregime voor de ree. Gedeputeerde Staten (GS) hebben onvoldoende onderbouwd dat de beperking van de omvang van de populatie van de ree nodig is in het belang van de openbare veiligheid. Verder zijn de alternatieven onvoldoende onderbouwd. Maatregelen kunnen niet zomaar afgewezen worden omdat zij te duur zouden zijn. GS moet binnen zes maanden een nieuwe besluit nemen met inachtneming van deze uitspraak.

Groene strand van Ameland

In het voorjaar van 2021 werden we gewaarschuwd dat er op het nieuwe Groene Strand op Ameland in het broedseizoen grootscheepse operatie zou worden uitgevoerd om badgasten over mooi wit zand naar de zee te kunnen laten lopen. Terwijl daar uiterst schaarse en kwetsbare soorten als Dwergstern en Strandplevier broeden. Volgens de provincie Friesland was voor die activiteit geen vergunning nodig. Terwijl het Natura2000 gebied is…

Nog nooit hebben we zo snel een uitspraak van de rechter gehad, binnen een week en net op tijd werd de grootschalige zanddepositie verboden. In het kwetsbare gebied zelf stonden hier en daar bordjes met het vriendelijke verzoek, het gebied niet te betreden. Wij eisten een effectievere bescherming. We kregen niet helemaal wat we wilden, maar de resultaten in 2024 zijn zo goed dat we van een verder beroep afzien.  RWS controleert 3 dagen in de week, er zijn al boetes uitgedeeld. Een Boa van SBB komt er ook regelmatig.

Het resultaat is indrukwekkend.  De Dwergstern broedde succesvol met 100 paar, Strandplevieren hadden tientallen jongen, en voor het eerst broedden er zelfs Lepelaars en Kluten. Kortom: groot succes! Geen beroep.

Zie ook Groene strand Ameland uit 2021 hierover.

Vrijgestelde soorten in Flevoland

Het bezwaar van De Faunabescherming, ingediend bij Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland, tegen het Faunabeheerplan Jacht- en vrijgestelde soorten Flevoland 2024-2028 is gegrond verklaard. De bezwaren tegen het onderdeel landelijke vrijstelling voor de soorten houtduif, kauw, konijn, vos en zwarte kraai zijn ontvankelijk en gegrond verklaard. De goedkeuring voor dit onderdeel van het faunabeheerplan wordt ingetrokken.

In Flevoland mogen dus geen houtduiven, kauwen, konijnen, vossen en zwarte kraaien meer gedood worden op basis van de landelijke vrijstellingen. GS hebben geoordeeld dat zowel de noodzaak als de alternatieven onvoldoende zijn gemotiveerd. Ten aanzien van de vossen hebben GS geoordeeld dat het voorkomen van belangrijke schade aan agrarische dierhouderijen onvoldoende is gemotiveerd en dat eveneens onvoldoende is gemotiveerd welke alternatieven er voor beide doelen (agrarische dierhouderijen en akker- en weidevogels) zijn en waarom deze alternatieven niet volstaan.

Voor wat betreft kauw en zwarte kraai hebben GS geoordeeld dat de noodzaak voor het doden van deze soorten onvoldoende is aangetoond en dat de gunstige staat van instandhouding van de kauw niet voldoende is gemotiveerd.  Ten aanzien van de houtduif hebben GS geoordeeld dat onvoldoende is aangetoond dat sprake is van belangrijke gewasschade. Tot slot hebben GS besloten dat geen goedkeuring aan het faunabeheerplan kan worden verleend omdat het konijn in Flevoland in een ongunstige staat van instandhouding verkeert.

Het bezwaar ten aanzien van de jachtsoorten wilde eend, fazant, konijn, haas en houtduif is helaas ongegrond verklaard. Volgens GS is het aan de minister om de jacht op de wildsoorten wel of niet open te stellen. Op dit moment wachten we op een uitspraak van de rechtbank Gelderland over het Faunabeheerplan Algemene Soorten Gelderland. In die procedure zal voor het eerst het argument over jachtsoorten beoordeeld worden.

Zie ook Algemene soorten Noord-Holland.

In korte tijd vijf juridische procedures minder, dat scheelt een hoop tijd en geld. Maar nog 20 te gaan….

Pin It on Pinterest