Die vermaledijde vossen weer
“Elke keer als jagers open kaart spelen, vallen ze door de mand. Want uiteindelijk staat het plezier voorop.” Het zijn de woorden van een gerenommeerd wildecoloog in een interview uit 2014 in de Volkskrant. Het gebeurt ook weleens, dat jagers door de mand vallen zonder open kaart te spelen. Zoals deze week bijvoorbeeld. Afgelopen zondag trof de eigenaar van een springstal ’s morgens zeven jonge paarden aan die compleet gestrest waren. Naar eigen zeggen zouden de dieren zijn geschrokken van een lichtstraal van stropers of jagers. Dit keer viel de schade gelukkig mee. Eerder maakte de eigenaar namelijk al eens mee dat jonge paarden hierdoor zo van streek raakten, dat ze door de omheining braken en meer dan een kilometer verderop werden teruggevonden. Gisteren werd er op Facebook een oproep geplaatst, waarin getuigen van incidenten in Culemborg en Zijderveld gevraagd worden zich te melden. Er is in de nacht van 3 en 4 oktober met lichtbakken geschenen en de koeien zouden uit angst daardoor zijn uitgebroken. Een van de koeien is hierbij zelfs door een auto aangereden. Gelukkig liep het relatief goed af: alleen de auto was zwaar beschadigd. Als er wordt geschoten met behulp van kunstlicht (lichtbakken) gaat het vrijwel altijd om vossen.
De betreffende grondeigenaren hadden nooit toestemming gegeven voor het bejagen van vossen en het ging hier dus om stroperij. Deze incidenten tonen bovendien aan dat het gebruik van lichtbakken een nog grotere verstoring teweegbrengt dan jacht per definitie al doet.
Verkeersveiligheid is een gelegenheidsargument
Ook wilde dieren raken in paniek als gevolg van jacht overdag en nog meer door jacht tijdens nachtelijke uren. Jagers stellen vaak dat afschot noodzakelijk zou zijn om onder andere de verkeersveiligheid te waarborgen, maar hieruit blijkt eens temeer dat het tegendeel wordt bereikt. Verkeersveiligheid is een gelegenheidsargument. Uit een onlangs gepubliceerd onderzoek in Engeland blijkt bijvoorbeeld dat fazanten relatief vaak betrokken zijn bij ongelukken op de wegen. Tussen 1999 en 2003 was jaarlijks bij ongeveer 65 van deze ongelukken sprake van ernstig letsel of zelfs het overlijden van mensen. Het ging daarbij veelal om tamme vogels, die daar massaal worden uitgezet voor de jacht. Ook in Nederland worden er nog altijd fazanten uitgezet voor en tijdens het jachtseizoen, om te dienen als levende schietschijven, ondanks dat dit illegaal is. In de wetenschap dat deze fazanten al dodelijke ongelukken kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld omdat automobilisten uit reactie uitwijken, kunt u zich ook voorstellen dat zo ongeveer alle dieren die in paniek raken door de plotselinge lichtstralen en knallen, een potentieel gevaar vormen voor de verkeersveiligheid. Jagers nemen hiermee dus een onnodig risico. Bovendien maakt het toestaan van het ’s nachts jagen met lichtbakken enige controle in het veld vrijwel onmogelijk en werkt dit stroperij in de hand.
Stroperswerktuig
Enkele decennia geleden was het gebruik van lichtbakken overigens nog een taboe bij jagers en schaarde men dat onder stroperswerktuig. Tegenwoordig acht men de lichtbak noodzakelijk om de vermaledijde vossen te bejagen, omdat deze door de intensieve jacht hun dagritme hebben aangepast. Men smeekt nu om de ontheffing, die een vrijbrief biedt om met behulp van voormalig stroperswerktuig hun grootste concurrent uit te schakelen. Vossen zien tamme fazanten namelijk niet geheel toevallig ook als makkelijke prooi. En laat volgende week zondag, 15 oktober, nou net het jachtseizoen op fazanten weer geopend worden in Nederland. Kijkt u de komende tijd dus uit voor overstekende fazanten.