Vergassen ganzen alsnog toegestaan?
Staatssecretaris Bleker (CDA) van Landbouw heeft aangekondigd dat het gebruik van CO2-gas zal worden toegevoegd aan de middelen om beschermde dieren, zoals ganzen, mee te doden.
In strijd met Vogelrichtlijn
Het gebruik van CO2-gas (koolzuurgas) is een tot nu toe verboden en tevens een zeer omstreden middel. In 2008 zijn er op het ‘vogeleiland’ Texel enkele duizenden ganzen door middel van vergassing om zeep gebracht. In 2009 en 2010 heeft De Faunabescherming de vergassing van ganzen in Utrecht met succes kunnen voorkomen door de ontheffing die door de provincie Utrecht was verleend, aan te vechten bij de rechtbank. De rechtbank Utrecht oordeelde dat het gebruik van CO2-gas om beschermde vogels te doden in strijd is met de Vogelrichtlijn.
Onnodig leed
Maar ook op grond van de Flora- en faunawet zelf kan dit middel niet worden toegestaan. Volgens deze wet mogen alleen middelen worden gebruikt die geen onnodig lijden van dieren veroorzaken. Duke Faunabeheer, het bedrijf dat de ganzen op Texel heeft vergast, beweert nog steeds dat het gaat om een zeer diervriendelijke methode. Niets is echter minder waar. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het vergassen van de vogels met koolzuurgas een langzame en pijnlijke dood veroorzaakt. “De vogels hijgen, schudden met hun kop en strekken hun nek om te ademen”. Koolzuurgas is namelijk zeer bijtend en prikkelend op de slijmvliezen. Bovendien geeft het inademen van dit gas een verstikkend gevoel, waardoor de dieren naar adem happen. Afgezien van het leed tijdens het doden zelf, ervaren de dieren uiteraard ook een zeer hoge mate van stress als gevolg van het vangen en het transporteren naar de gaskamer.
Oproep parlement
Het voornemen om CO2-gas toe te voegen aan de lijst van middelen om ganzen mee te doden, moet nog door de 1e en 2e Kamer worden beoordeeld. Wij roepen beide kamers met klem op het voorstel af te wijzen.
Zie ook: Ganzenverdelging 2008