Valkerij een achterhaalde jachtvorm
Waarom hebben wij bezwaar tegen de valkerij?
- De valkerij is een middeleeuwse jachtvorm, waarbij gebruikt wordt gemaakt van slechtvalken voor de jacht op vogels, onder andere houtduiven, en van haviken meestal in combinatie met fretten bij de jacht op konijnen. Het gaat om een pure vorm van plezierjacht, die geen ander doel dient dan het plezier dat de valkenier eraan beleeft.
- Tegenwoordig laten valkeniers zich wel inhuren voor ‘schadebestrijding’, waarbij naast de genoemde jachtvogels ook andere roofvogelsoorten of kruisingen worden ingezet. Ook hier gaat het om plezierjacht. De term schadebestrijding wordt alleen gebruikt om de inzet van roofvogels maatschappelijk acceptabel te maken.
- Op markten en bij evenementen worden door valkeniers regelmatig roofvogelshows georganiseerd. Dit bevordert de behoefte van mensen (en kinderen) om roofvogels als huisdier te gaan houden, hoewel zij daarvoor volkomen ongeschikt zijn.
- Roofvogels zijn niet-gedomesticeerde dieren, die bij een valkenier het grootste deel van hun leven in een kleine kooi of geketend aan een zitstok moeten doorbrengen, terwijl deze dieren veel ruimte nodig hebben om hun natuurlijk gedrag te kunnen ontplooien.
- Onder deze onnatuurlijke omstandigheden komen de dieren niet of moeizaam tot voortplanting. Dat betekent dat de vraag naar nieuwe roofvogels veel groter is dan het legale aanbod. Dit werkt illegale praktijken zoals de roof van eieren en kuikens uit het wild in de hand.
- Als met name de gehouden kruisingen of uitheemse roofvogelsoorten ontsnappen en zich in de vrije natuur vestigen, leidt dit tot faunavervalsing.
- Controle op de herkomst van gehouden roofvogels vindt in de praktijk vrijwel niet plaats. Jonge roofvogels en uilen kunnen daardoor in feite straffeloos en risicoloos uit de nesten van wilde vogels worden geroofd.
(terug naar de FAQ-pagina)