Uitspraak College van Beroep voor het Bedrijfsleven: subsidie Kroondomein – in afwijking van de geldende regels- toch terecht verleend.
In een procedure die was aangespannen door de Faunabescherming heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven uitgesproken dat de subsidie voor het Kroondomein die Koning Willem Alexander aanvroeg en kreeg toegekend, niet ten onrechte verleend is.
Het ging om een bedrag van 4,7 miljoen over de jaren 2016 t/m 2021
Openstellingsverplichting
De Faunabescherming had aangevoerd dat de minister bij het openen van een begrotingspost om de subsidie voor het Kroondomein mogelijk te maken (de minister oordeelde dat de Koning geen gebruik kon maken van de Gelderse subsidieverordening) uitdrukkelijk bepaald had dat de voorschriften van de Gelderse verordening materieel analoog zouden worden toegepast. In die verordening staat de openstellingsverplichting. Uit de Wob-stukken blijkt dat de ambtenaren ook steeds die openstellingsverplichting aan de LNV-subsidie wilden verbinden maar vlak voor de bekendmaking van het besluit werd van hogerhand ingegrepen en werd vrijstelling verleend van de openstellingsverplichting wegens ‘de Koninklijke jacht’.
Wat heeft het College nagelaten?
Het College heeft ten onrechte niet over die klacht van Faunabescherming geoordeeld. Het had moeten uitspreken dat de begrotingsgrondslag voor de Kroondomeinsubsidie vereiste dat de voorschriften van de Gelderse verordening – dus inclusief de openstellingsverplichting – moesten worden gevolgd en dat dit ten onrechte niet gebeurd was. De redenering die het College nu volgt is een eigen uitvinding die een handreiking aan de Koning biedt: omdat je ‘privé-terrein’ hebt dat niet valt onder de Gelderse verordening mag de minister geen openstelling verlangen. Dat is een ongehoorde miskenning van wat de wetgever bepaalde: de begroting wordt immers bij wet (dus met medewerking van de Tweede en Eerste Kamer) vastgesteld en daarin was uitdrukkelijk bepaald dat analoge toepassing van de voorschriften van de Gelderse verordening diende plaats te vinden.
De Koninklijke weg
De Faunabescherming is teleurgesteld over de uitspraak die kwam na 3 jaar procederen.
Niko Koffeman, voorzitter van de Faunabescherming: “Op basis van deze uitspraak zou de Koning alsnog moeten overwegen de uitgekeerde subsidie terug te betalen.
Kiest de Koning niet voor deze koninklijke weg, dan blijft er een onbevredigend gevoel dat hoewel de regels die gelden voor alle landgoedeiegenaren (openstelling van hun terrein voor tenminste 358 dagen per jaar, en een schriftelijke aanvraag van de subsidie) niet zijn gevolgd door de Koning, wordt hem nu door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven een uitzonderingspositie gegund die niet te rechtvaardigen is vanuit het gegeven dat de wet voor iedereen gelijkelijk zou moeten worden toegepast.
Uitspraak is definitief
Tegen de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven is geen hoger beroep mogelijk.
De Faunabescherming respecteert de uitspraak maar zet haar strijd voor openstelling van het Kroondomein en tegen in haar ogen onterecht verleende privileges voort
Pers:
gld.nl/nieuws/(…)/koning-mag-miljoenen-voor-beheer-kroondomein-houden
nd.nl/varia/(…)/uitspraak-in-zaak-over-subsidie-voor-kroondomein-het-loo
nrc.nl/nieuws/2023/10/17/rechter-koning-kreeg-terecht-subsidie-voor-kroondomein
Verder in alle Stentor bladen.