Tweet-storm voor trekvogels
De Faunabescherming deed op vrijdag 25 april mee aan een tweet-storm tegen de slachting onder trekvogels boven Malta.
Wat is daar aan de hand?
Ieder voorjaar komen vele trekvogels terug uit Afrika om in Europa te gaan broeden. Vanuit Afrika zijn er meerdere routes die de vogels nemen, bijvoorbeeld via de Straat van Gibraltar, via Cyprus en dan door naar Griekenland of via Malta en verder naar Italië. Malta is een rustplek voor vele vogels, maar rustig is het zeker niet.
Jagers
In Malta doen tussen de 15.000 en 20.000 jagers (het exacte aantal varieert afhankelijk van de bron) mee aan de voorjaarsjacht. Deze jacht is toegestaan voor slechts enkele vogelsoorten (o.a. de zomertortel). De praktijk leert echter dat er op veel meer soorten geschoten wordt: Wielewaal, Torenvalk, Gierzwaluw en Rode Wauw, Wespendief om maar een paar te noemen. BirdLife Malta strijdt hier al jaren tegen.
Chris Packham
Chris Packham, presentator van Springwatch (BBC), ging naar Malta om zelf poolshoogte te nemen hoe het er bij de voorjaarsjacht aan toegaat en om er meer aandacht voor te vragen. Hij maakte korte documentaires over zijn ervaringen. Deze zijn te vinden op www.chrispackham.co.uk. Afgelopen vrijdagavond riep hij op om een tweet-storm te ontketenen.
Tweet-storm
Een tweet-storm is het met zoveel mogelijk mensen tweets versturen met daarin één bepaalde term of keyword. Hoe meer mensen deze term via Twitter verspreiden, hoe hoger het in de ranglijsten met meest populaire termen (trending topics) komt. Staat een term hoog, dan is er meer kans dat andere mensen en mediakanalen het oppikken en er aandacht aan besteden.
Blijf de berichtgeving over deze twitter-storm en de jacht op trekvogels in Malta volgen via @fb_overijssel. Andere accounts van De Faunabescherming zijn @faunabeschermin en @fb_limburg. Dé adressen voor informatie tegen de plezierjacht.