Tweede Kamer geeft jagers en boeren vrij spel
Op 1 juli 2015 heeft de Tweede Kamer over het wetsvoorstel voor de bescherming van de natuur van staatssecretaris Dijksma gestemd. Voor dit wetsvoorstel zijn meer dan 150 moties en amendementen ingediend. Uiteindelijk zijn vijftien amendementen en zes moties aangenomen en heeft de Tweede Kamer ook voor het wetsvoorstel gestemd. Ondanks alle protesten, waaronder de protest-e-mails die ruim 10.000 mensen via onze site verstuurden, is het zeer schadelijke amendement dat door PvdA en VVD samen was ingediend, aangenomen.
Jagers en boeren mogen nu volledig naar eigen inzicht aan de gang gaan. Faunabeheereenheden hoeven geen plannen meer in te dienen, zoals in het wetsvoorstel stond, voordat er op de vijf wildsoorten kan worden gejaagd en voordat agrariërs op hun eigen gronden dieren mogen (laten) bestrijden vanwege landbouwschade.
Boeren vrij spel
Het amendement regelt dan wel dat maatschappelijke organisaties verplicht in het bestuur van een Faunabeheereenheid zijn vertegenwoordigd, niet bepaald is welke en hoeveel maatschappelijke organisaties dat dan moeten zijn en in hoeverre deze organisaties invloed hebben in een organisatie die van oudsher wordt gedomineerd door jagers. Belangrijker is nog dat de Faunabeheereenheden door dit amendement niets te zeggen hebben over jacht en schadebestrijding door boeren.
Meeuwenbestrijding
Een andere kwalijk amendement dat de Tweede Kamer heeft aangenomen is het amendement dat bepaalt dat provincies niet alleen een vrijstelling kunnen geven aan boeren om landbouwschade op hun eigen gronden te bestrijden, maar ook aan gemeenten om overlast gevende dieren te bestrijden. Uit de toelichting is duidelijk dat de VVD op die manier probeert om onder een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam uit te komen, die bepaalde dat er geen ontheffing had mogen worden verleend voor het bestrijden van meeuwen in de gemeenten Haarlem, Alkmaar en Leiden.
Moties
Afgezien hiervan zijn nog enkele andere amendementen en moties aangenomen die de schade nog enigszins proberen te beperken. Maar van moties is bekend dat deze, als ze de regering onwelgevallig zijn, makkelijk naast zich neergelegd kunnen worden.
Ethische verantwoordelijkheid
Het aangepaste wetsvoorstel zal nu door de Eerste Kamer moeten worden behandeld. Wij hopen dat het gezonde verstand bij de Eerste Kamerleden zegeviert en dat ze het wetsvoorstel terugsturen omdat het met alle aanpassingen niet meer voldoet aan het doel van deze wet: de inzet op een sterke natuur, waarbij bescherming een van de sleutelwoorden is. De natuur heeft een intrinsieke waarde en ook de Raad van State gaf in haar advies aan dat de mens de ethische verantwoordelijkheid draagt voor een respectvolle omgang met dieren omwille van hun intrinsieke waarde.