Toelichting op bezwaren tegen overeenstemming Ganzen-8
Geen oplossing
De Faunabescherming heeft geen enkel vertrouwen in het door de acht organisaties voorgestelde plan om te komen tot een oplossing van het zogenaamde ganzenprobleem. Op geen enkele manier wordt duidelijk waarom de populaties in Nederland broedende ganzen zich op een veel lager niveau zouden stabiliseren, zonder dat er jaar in jaar uit op grote schaal bestrijdingsacties nodig zouden zijn. De laatste jaren worden er zowel ’s winters als ’s zomers 100.000 of meer ganzen geschoten. Zonder dat daardoor de populaties, en daarmee de klachten, zo sterk afnemen als boeren en jagers willen. Het is in onze ogen pure volksverlakkerij om het, zoals het plan van Vogelbescherming c.s. doet, voor te stellen of met veel minder bestrijding die klachten en de aantallen ganzen als bij toverslag sterk zouden verminderen.
Verlies wordt gecompenseerd
Vogelbescherming probeert wellicht de schade aan haar imago te beperken, het plan zelf is ecologische onzin. Na de zomerse bestrijding in meestal kwetsbare natuurgebieden – want ganzen broeden niet in kale akkers en weiden – zou het aantal grauwe ganzen moeten zijn teruggebracht tot 100.000 hetgeen ongeveer een halvering betekent. Aangezien de omstandigheden, wat betreft broedgelegenheid en voedselaanbod niet veranderen, zullen de overgebleven vogels ervoor zorgen dat er het volgende jaar weer minstens 200.000 zijn. De overblijvende ganzen krijgen namelijk jongen met een extra grote overlevingskans, zodat het verlies het daarop volgende jaar volledig wordt gecompenseerd. En dan? Zorgt Vogelbescherming c.s. er dan voor dat het er zonder schieten vanzelf weer 100.000 worden? Zijn alle ganzen dan plotseling steriel geworden? Buitengewoon ongeloofwaardig. In de praktijk kunnen ze dan weer 100.000 ganzen afschieten, tot in alle eeuwigheid. En alleen om er ’s winters wat minder te hebben, want na het schietseizoen dat tot november loopt, verspreiden veel van de bij ons broedende grauwe ganzen zich over een groot deel van Europa. In het vroege voorjaar zijn ze weer terug en in april zijn er al weer jongen. Van een daling van het aantal ganzen in de zomer zal helemaal geen sprake zijn.
De acht organisaties spreken overigens openlijk over populatiebeheer van ganzen, terwijl ‘populatiebeheer’ volgens de Flora- en faunawet alleen voor grote hoefdieren is toegestaan. Populatiebeheer van ganzen is dus in feite illegaal.
Niet wetenschappelijk onderbouwd
Alterra doet ook nog een duit in het zakje door vast te stellen dat ze al 2 jaar ( ! ) onderzoek doen naar de zogenaamde ‘zomerganzen’. De Faunabescherming is er pas 35 jaar mee bezig….. Volgens de Alterra-deskundige zijn er onder de 200.000 grauwe ganzen in de zomer slechts 5000 broedparen: dat moet een schromelijke onderschatting zijn. Laat Alterra voor deskundigheid op dit gebied eens gaan praten met Berend Voslamber van SOVON en tot die tijd z’n mond houden. Dan zou Alterra ook leren dat er nu al in een aantal gebieden (zoals het rivierengebied) een stabilisatie van de aantallen ganzen optreedt.
Geen afschot in de winter?
Als het afschot in de winter gaat stoppen betekent dat, dat er al die jaren lang honderdduizenden ganzen voor niks zijn afgemaakt en dat er al die jaren van werkelijke schade in de winter geen sprake is geweest. Dat betekent ook dat wij altijd gelijk hebben gehad: schade door ganzen in de winter is geen werkelijk probleem. Geven jagers en boeren dat nu toe? Het lijkt ons uitgesloten dat de boeren de ganzen ooit in grote aantallen op hun land zullen tolereren en niet meer zullen eisen dat ze massaal geschoten worden.
‘Exoten’ vogelvrij
Een geval apart vormen de zogenaamde exoten. De acht organisaties geven aan alle nijlganzen, Canadese ganzen, boerenganzen en overzomerende soorten als kolgans en rietgans, volledig te zullen uitroeien. Onlangs heeft de rechtbank in Utrecht echter bepaald dat de nijlgans onder dezelfde bescherming valt als alle andere van nature in Europa levende vogelsoorten. Het zijn vrij en in het wild levende vogels, niet afhankelijk van mensen. Daardoor dient voor nijlganzen, maar in feite voor alle zogenaamde exotische ganzen die vrij en in het wild leven (een kolgans of rietgans wordt door het ministerie na 1 april ook als exoot beschouwd), maar ook halsbandparkieten, een gunstige staat van instandhouding te worden gewaarborgd. Uitroeien van exoten is volgens de uitspraak van de rechtbank Utrecht verboden. In ieder geval totdat de Raad van State anders beslist.
Zie eerder bericht: Natuurorganisaties voor het schieten van 100.000 ganzen.