Dat ‘trophy hunter’ tandarts Walter Palmer de leeuw Cecil heeft doodgeschoten, zorgt wereldwijd voor veel ophef. En terecht. Toch is Walter Palmer niet de enige die voor de lol in het buitenland, voor veel geld, op (zelfs zeer bedreigde) dieren gaat schieten. Kijk naar Nederland: meer dan 50% van de Nederlandse jagers jaagt jaarlijks één of meerdere keren voor het plezier en tegen betaling in het buitenland.
Trofeejagers beweren graag dat de grote geldbedragen die ze betalen om op wild te mogen jagen, gebruikt worden om lokale bewoners aan werk te helpen. Bovendien zeggen ze dat ze op die manier bijdragen aan het in stand houden van diersoorten en aan natuurbescherming. Cijfers bewijzen echter het tegendeel. Zo zou bijvoorbeeld het fokken van de leeuwen stroperij tegengaan. Het verhaal van Cecil toont aan dat dit niet waar is. De jacht op gefokte leeuwen gaat de jacht op wilde leeuwen niet tegen. De leeuwenpopulatie is in twintig jaar tijd met 80 procent teruggelopen.
Trofeejagers dragen niet bij aan natuurbescherming maar verstoren de natuur juist. Er wordt bijvoorbeeld op grote schaal bijgevoerd. Er wordt vrijwel uitsluitend gezond mannelijk wild geschoten voor de trofeeën. Hiermee wordt de natuurlijke populatieopbouw verstoord. Zie ook de column op CNN van Jeffrey Flocken, directeur van het Internationaal Dieren Welzijnsfonds,
Het is ook maar de vraag in hoeverre de opbrengst van jachtreizen bij de lokale bevolking terecht komt. Het meeste geld komt terecht bij de organisatoren van jachtreizen en de eigenaren van de grond waarop gejaagd wordt. Gewone toeristen zorgen voor veel meer lokale werkgelegenheid en inkomsten dan jagers. Een studie door de Port Elizabeth-universiteit in Zuid-Afrika toont aan dat de inkomsten uit eco-vriendelijk toerisme zoals safari’s meer dan vijftien keer hoger zijn dan de opbrengsten van de jacht. De levende dieren blijven natuurliefhebbers trekken, terwijl de trofeejager alleen een spoor van dode dieren achterlaat.
Als resultaat van alle commotie mag er voorlopig niet gejaagd worden op leeuwen, luipaarden en olifanten in het gebied in Zimbabwe waar de leeuw Cecil is gedood. Ook buiten het park is het verboden op deze dieren te jagen. Het is te hopen dat veel meer landen nu de trofeejacht verbieden, alsmede de import van trofeeën. Veel luchtvaartmaatschappijen vervoeren geen jachttrofeeën meer.
Lees ook: Jacht op Amerikaanse tandarts die Cecil de leeuw doodde