Succes: rechter fluit Drenthe terug over reeën
In februari 2010 heeft de provincie Drenthe aan de Faunabeheereenheid een ontheffing verleend om reeën te schieten in de hele provincie. Deze ontheffing was verleend met als argument dat het doden (‘populatiebeheer’) nodig is om aanrijdingen te voorkomen en vanwege schade aan gewassen. Deze ontheffing was verleend voor de periode maart 2010 tot en met maart 2015 en was helemaal gebaseerd op tellingen. De jagers tellen de reeën in de verschillende gebieden en maken een berekening van het aantal reeën dat er volgens hen maximaal aanwezig zou mogen zijn. Vervolgens komt er een getal uit van het aantal reeën dat zou moeten worden geschoten. In 2010 zouden dat er in de hele provincie 3650 moeten zijn.
Hiertegen heeft De Faunabescherming bezwaar en vervolgens beroep ingediend. Volgens ons is het allereerst onmogelijk om het aantal reeën te tellen. Bovendien is het helemaal niet nodig om deze dieren te tellen en is het onzin om te berekenen hoeveel reeën in een gebied zouden moeten voorkomen. Dat kunnen deze dieren namelijk prima zelf bepalen. Er leven nooit meer dieren in een gebied dan waarvoor ruimte en voedsel aanwezig is. De rechtbank in Assen heeft in juni 2012 ons beroep gegrond verklaard en bepaald dat de provincie een nieuwe beslissing op bezwaar moest nemen.
De provincie hield vervolgens vast aan het idee dat het aantal reeën door middel van afschot moet worden teruggedrongen in het belang van het welzijn van de reeën zelf en om aanrijdingen te voorkomen. Wij zijn hiertegen opnieuw in beroep gegaan bij de rechtbank. In april 2014 heeft de rechtbank ons beroep opnieuw gegrond verklaard. Allereerst stelt de rechtbank dat er alleen toestemming kan worden verleend voor het reguleren van de populatieomvang als zou zijn aangetoond dat het welzijn van de reeën in het geding is. Dat is niet gebeurd. Met betrekking tot de verkeersveiligheid heeft de provincie erop gewezen dat er nu, ondanks het afschot, per jaar ongeveer 600 aanrijdingen met reeën plaatsvinden. Dat aantal aanrijdingen mag volgens de provincie niet toenemen en daarom moeten er per jaar 3608 reeën worden doodgeschoten!
Tijdens de zitting hebben wij gewezen op diverse wetenschappelijke artikelen, waaruit blijkt dat afschot niet helpt om het aantal aanrijdingen terug te dringen, maar mogelijk zelfs een averechts effect zou kunnen hebben. De rechtbank was van mening dat de provincie haar stelling dat het schieten bijdraagt aan de verkeersveiligheid, niet aannemelijk heeft gemaakt.