Stukken subsidie Kroondomein: sluiting Kroondomein is vanwege de ‘Koninklijke jacht’

Sluiting Kroondomein Het Loo tijdens het jachtseizoen van de Koning. Foto: Harry Voss

Het was de afgelopen dagen al volop in het nieuws: de regering heeft de documenten over de subsidieverlening aan de Koning voor Kroondomein Het Loo (KDHL) openbaar gemaakt: 313 pagina’s, het beheerplan, veel e-mails en ook de “nota aan de staatssecretaris”.

Advocaat prof. mr. P. Nicolai, die namens De Faunabescherming een procedure voert tegen de subsidieverlening van KDHL, heeft de stukken geanalyseerd. Hij concludeert dat in de concept subsidie-beslissing van 1 maart 2016 niets staat over een beperkte openstelling van KDHL, maar in de uiteindelijke beslissing van 30 mei 2016 wel. Voor deze ontheffing is volgens Nicolai geen argumentatie gegeven en juridisch is deze verruiming dan ook niet te verdedigen.

Wat is er gebeurd tussen 1 maart en 30 mei 2016?

Naast het toevoegen in het subsidiebesluit (“beslissing lump sum-aanvraag”) van een ontheffing van de verplichting om KDHL minstens 358 dagen per jaar voor het publiek kosteloos open te stellen, en een ontheffing van de 1 ha die privé mag worden gehouden, is de volgende toevoeging in de “parafennota”, nota aan de staatssecretaris, waarin de subsidiebeschikking aan de staatssecretaris wordt toegelicht, interessant:

Daarnaast is sprake van afwijkende regelgeving met betrekking tot de openstellingsplicht van het domein. Dit vanwege de Koninklijke jacht.

De Koning gebruikt het Kroondomein als jachtgebied!

Natuurlijk wisten wij dat al jaren. Toch is het interessant om dit zo expliciet in de nu openbaar gemaakte stukken rond de subsidieverlening van KDHL te lezen.

In het subsidiebesluit wordt geen reden gegeven waarom de bewuste ontheffing werd verleend. In de toelichting aan de staatssecretaris dus wel. Overigens een reden die voor een dergelijke subsidie voor natuurdoelstellingen geen enkele juridische grondslag heeft.

Bronnen:

De openbaar gemaakte stukken kunnen hier worden gevonden. Het eerste document is de inhoudsopgave, het tweede de 313 pagina’s scans van de stukken. Uit deze stukken:

  • Document 42, 1 maart 2016:  Concept-beslissing “lump sum-aanvraag”, p 244
  • Document 43, 2 maart 2016:  concept parafenroute, p 253
  • Document 4, 30 mei 2016: Beslissing op de “lump sum-aanvraag”, p 97
  • Document 44, 11 maart 2016: “parafenroute”, nota aan de staatssecretaris, p 258, met onderaan p 263 de ingevoegde zin over de afwijkende regelgeving vanwege de Koninklijke jacht

Zie ook het bericht van Zembla van 4 maart over de onenigheid binnen het kabinet om al deze stukken vrij te geven, en het uiteindelijke bericht dat de stukken openbaar mogen worden gemaakt.

Ook werd in verschillende kranten hierover geschreven, zoals in de Stentor, inclusief een “Poll”.

Zie ook het uitgebreide artikel in het AD van 10 maart.

Op 10 maart heeft Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) opnieuw schriftelijke vragen gesteld aan minister Schouten en aan minister-president Rutte over deze zaak, naar aanleiding van de openbaarmaking van de stukken en naar aanleiding van onder andere bovengenoemd artikel van Zembla.

Pin It on Pinterest