Staatsbosbeheer zet stropersmiddelen in tegen vossen
De vogelvrije vossen op Vlieland blijven ongrijpbaar voor een heel legertje bestrijders. Als dat iets aantoont, is het wel dat de klakkeloze landelijke bestrijding van de vos volmaakt zinloos is. Als het in een halfjaar op het naar verhouding kleine en overzichtelijke eiland nog niet eens lukt de populatie onder controle te krijgen…. De illegale uitzetters zullen verbaasd zijn over dit onverwacht grote succes. Zijn volgend jaar de overige Waddeneilanden aan de beurt? Tegen vergoeding zijn de jagers ook dan ongetwijfeld weer bereid hun hobby te komen uitoefenen. Dit kan ontaarden in een nieuw soort jachttoerisme.
De vossen zijn ongetwijfeld door mensen naar Vlieland gebracht. En dus vinden wij, dat ze op een natuur- en diervriendelijke manier gevangen moeten worden om elders te worden losgelaten. Het zou wat anders zijn, als ze op eigen kracht op Vlieland terecht waren gekomen. Nu wil Staatsbosbeheer een vergunning om de vossen met klemmen en strikken te vangen. Middelen, die niet voor niets verboden zijn, zowel door de Flora- en faunawetals door Europese regels. Ze zijn wreed en niet selectief, er kunnen allerlei diersoorten in terecht komen. Mocht de provincie Friesland zo’n vergunning verlenen, dan zullen wij daar hoogstwaarschijnlijk bezwaar tegen maken. Waarom laat Staatsbosbeheer de overgebleven vossen niet wennen aan een vaste voerplek? Daar is het nu, nu het voedselaanbod vanwege de winter relatief gering is, de geschikte periode voor. Het moet dan mogelijk zijn de vossen daar vervolgens op een diervriendelijke manier te vangen.
De vogelvrije vossen op Vlieland blijven ongrijpbaar voor een heel legertje bestrijders. Als dat iets aantoont, is het wel dat de klakkeloze landelijke bestrijding van de vos volmaakt zinloos is. Als het in een halfjaar op het naar verhouding kleine en overzichtelijke eiland nog niet eens lukt de populatie onder controle te krijgen…. De illegale uitzetters zullen verbaasd zijn over dit onverwacht grote succes. Zijn volgend jaar de overige Waddeneilanden aan de beurt? Tegen vergoeding zijn de jagers ook dan ongetwijfeld weer bereid hun hobby te komen uitoefenen. Dit kan ontaarden in een nieuw soort jachttoerisme. De vossen zijn ongetwijfeld door mensen naar Vlieland gebracht. En dus vinden wij, dat ze op een natuur- en diervriendelijke manier gevangen moeten worden om elders te worden losgelaten. Het zou wat anders zijn, als ze op eigen kracht op Vlieland terecht waren gekomen. Nu wil Staatsbosbeheer een vergunning om de vossen met klemmen en strikken te vangen. Middelen, die niet voor niets verboden zijn, zowel door de Flora- en faunawetals door Europese regels. Ze zijn wreed en niet selectief, er kunnen allerlei diersoorten in terecht komen. Mocht de provincie Friesland zo’n vergunning verlenen, dan zullen wij daar hoogstwaarschijnlijk bezwaar tegen maken. Waarom laat Staatsbosbeheer de overgebleven vossen niet wennen aan een vaste voerplek? Daar is het nu, nu het voedselaanbod vanwege de winter relatief gering is, de geschikte periode voor. Het moet dan mogelijk zijn de vossen daar vervolgens op een diervriendelijke manier te vangen. |
||