Stop doden prooidieren, dan blijven wolven weg
Onder deze titel plaatste het AD op 28 oktober onderstaand opinieartikel:
Wolven richten schade aan bij boeren door het doodbijten van koeien, schapen en kippen. Maar als er niet gejaagd zou worden op prooidieren zou de wolf met natuurlijk voedsel toekunnen, stelt Niko Koffeman.
Wolven beten recent een pony, drie kalveren en drie koeien dood in Drenthe en Friesland. Triest voor de dieren en hun eigenaren, maar tegelijkertijd hebben mensen 240 paarden, 247.920 kalveren en 72.240 koeien gedood in Nederland, volgens het CBS. Mensen lijken meer geschokt wanneer een wolf doet wat natuurlijk is, dan wanneer mensen doen wat onnatuurlijk is.
Zelden worden foto’s gepubliceerd van dierenleed in slachthuizen. Vaak worden wel foto’s getoond van de wreedheden die de wolf zou begaan. Duidelijk is dat de eigenaar van de gedode dieren kennelijk verzuimde de dieren goede bescherming te bieden. Zo’n bescherming bestaat uit een wolvenwerend raster als preventieve maatregel. De overheid vergoedt niet alleen de schade, maar biedt ook subsidie waar die nodig is. Die subsidies worden maar ten dele benut. Dat zeventien EU-lidstaten ervoor zouden pleiten de bescherming van de wolf af te zwakken is onjuist. Zo’n pleidooi is in de Landbouwcommissie geopperd, maar voor bescherming van de wolf is de Milieucommissie verantwoordelijk en die wil niets van afzwakking weten.
Dat een groep ruiters in Friesland onlangs de wolven symbolisch trachtte te verjagen is voor de bühne, net als het wolvenhek dat volgens de publiciteitsstunt 150 kilometer lang zou worden, maar in werkelijkheid bleef steken op 25 meter. Uit onderzoek van wolvendrollen blijkt dat de wolf voorkeur heeft voor prooien uit het wild: edelherten, reeën en wilde zwijnen. Uit onderzoek in Saksen en Polen blijkt dat een miniem percentage in het voedselpakket van de wolf bestaat uit landbouwhuisdieren. Als mensen niet langer zouden jagen op prooidieren, zou de wolf gemakkelijk toekunnen met natuurlijk voedselaanbod.
Organisaties als LTO Noord bepleiten wetswijziging om de wolf te kunnen afschieten, omdat er te weinig prooidieren in de Friese en Drentse natuur zouden zijn, maar tegelijk willen ze afschot van prooidieren en bepleiten ze een nulstand voor Drentse zwijnen en edelherten. Het natuurlijk voed- selaanbod is bepalend voor het aantal wolven, zolang de gehouden dieren door hun eigenaren deugdelijk worden beschermd.
Wie afschot van de wolf bepleit, lokt wetsovertreding uit, omdat het doden en verjagen van de wolf een misdrijf is waar stevige straffen op staan. De Hoge Veluwe voert een zorgvuldig gecoördineerde campagne tegen de wolf, die volgens de parkdirecteur ‘hoe dan ook moet ophoepelen’.
Nergens anders poseren wolven voor fotografen en worden ze bietsend gesignaleerd langs fietspaden. Ogenschijnlijk tam gemaakt, zoals eerder in het park gebeurde met zogenoemde VVV-zwijnen die na het toeristenseizoen werden afgeschoten, als ‘probleemdieren’. In beschermingsregels voor de wolf komt alleen de ‘probleemwolf’ in aanmerking voor afschot. De dreiging van wolven voor mensen is volkomen uit de lucht gegrepen. Landbouwvoertuigen maken meer slachtoffers onder mensen dan wolven.
Alleen bewust tam gemaakte wolven vormen een risicofactor, waarbij de gevaarzetting aan de mens zelf moet worden toegeschreven.
Niko Koffeman is voorzitter van De Faunabescherming en fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer.
Zie vorig artikel in deze reeks: Aangifte tegen Hoge Veluwe wegens tamme wolf