Spoedverzoek tot handhaving: Faunabescherming verzoekt provincie Gelderland het afschieten van edelherten en wilde zwijnen in leefgebied wolf onmiddellijk te stoppen.
Stichting De Faunabescherming heeft na het doen van een uitvoerige juridische analyse Gedeputeerde Staten van Gelderland verzocht het afschot van edelherten en wilde zwijnen te doen staken. Op de Veluwe leven meerdere roedels wolven, die onder de Habitatrichtlijn en de Wet natuurbescherming zeer strikt beschermd zijn. De provincie heeft voor onbepaalde tijd een ontheffing verleend aan de Faunabeheereenheid Gelderland om gedurende dag en nacht grootschalig afschot van hoefdieren te plegen. In de afgelopen maanden zijn duizenden edelherten en zwijnen door jagers geschoten en voor de komende maanden zijn jagers van plan tot 1 februari nog eens duizenden dieren te schieten in het hart van het leefgebied van de wolf.
Dat grootschalige afschot zou onvermijdelijk leiden tot ernstige verstoring van het leefgebied van de verschillende wolvenroedels, en dergelijke verstoring is op grond van artikel 3.5, tweede lid van de Wet natuurbescherming verboden.
Bij verlening van de ontheffing is op geen enkele wijze rekening gehouden met het risico van verstoring, het doden of verwonden van wolven in het gebied. Inmiddels is er een geschoten wolf aangetroffen bij Stroe.
De Faunabescherming heeft de provincie Gelderland in haar spoedverzoek tot handhaving gevraagd het afschot onmiddellijk stil te (doen) leggen dan wel strikt te beperken, op basis van een ecologische beoordeling. Op grond van art. 7.2 van de Wet natuurbescherming zijn GS bevoegd tot handhaving om verdere schending van de wettelijke bescherming van de wolf te voorkomen. Zolang er geen onafhankelijke wetenschappelijke beoordeling is waaruit blijkt dat wolven geen hinder ondervinden van het massale afschot van hun prooidieren, dient het afschot te worden stilgelegd.
Vooralsnog is gebruik van de ontheffing niet mogelijk zonder overtreding van de Wet natuurbescherming, vooral niet sinds zich na verlening ervan meerdere wolvenroedels gevestigd hebben op de Veluwe.
Lees ook het deskundigenrapport van prof. dr. ir. Chris Smit van de Rijksuniversiteit Groningen.