Rechtszaken

De stichting De Faunabescherming spant geregeld rechtszaken aan. Deze hebben voor het merendeel betrekking op ontheffingen die volgens ons ten onrechte zijn verleend om dieren te mogen doden die volgens de wet zijn beschermd. Sinds 2002 ging het om de Flora- en faunawet. Met ingang van 1 januari 2017 is dat de Wet natuurbescherming.

De Faunabescherming wijst er nadrukkelijk op dat onze stichting met het aanspannen van de rechtszaken niet probeert chaos te scheppen en bijvoorbeeld schadebestrijding in de landbouw onmogelijk te maken.

Wat wij wel voor ogen hebben is dat de wetgeving, hiervoor de Flora- en faunawet en nu de Wet natuurbescherming, naar letter en geest correct wordt nageleefd. Het feit dat in het verleden een groot aantal van deze rechtszaken door ons is gewonnen, wijst erop dat de provincies (die deze ontheffingen verlenen) onvoldoende waren toegerust om de hen toegewezen taak van de uitvoering van de wet naar behoren te vervullen en zich daardoor teveel door de wensen van jagers en FBE’s hebben laten leiden.

Hieronder recente berichten over juridische zaken:

logo jachthutten-site door Len Munnik
Jacht in Gelderland niet op 7 maar op 10 soorten stilgelegd op last van de rechter

cartoon: Len Munnik Per direct zijn ook wilde eend, haas, fazant, houtduif en konijn niet bejaagbaar in Gelderland! De rechtbank Gelderland heeft met de vernietiging van het Faunabeheerplan Jacht- en vrijgestelde soorten 2023-2029 Gelderland niet alleen de jacht op 7 landelijk en provinciaal vrijgestelde soorten verboden, maar ook de jacht op de wildsoorten haas, konijn,…

Lees meer
Vijf rechtszaken minder, knobbelzwanen, reeën (2x), strandvogels en “algemene soorten”

Ree, foto: Petra Kugel Het gaat best lekker de laatste tijd met onze juridische procedures. Gelukkig. We hebben 25 rechtszaken lopen en dat is duurder en zwaarder dan we feitelijk aan kunnen. Erg prettig dus, als er binnen één week maar liefst vijf van de lijst kunnen worden geschrapt. Nog prettiger is, dat dit bij…

Lees meer
Rechter schorst vergunning om wolf Bram te vangen met een pootklem, te zenderen of te beschieten met paintball

De rechtbank Midden Nederland heeft de vergunning die de Provincie Utrecht afgaf om wolf Bram op de Utrechtse Heuvelrug te vangen met een pootklem, te zenderen en/of te beschieten met paintballkogels geschorst tot twee weken nadat de provincie een besluit heeft genomen op de bezwaren die tegen de vergunning zijn ingediend. Belangrijke overwegingen voor de…

Lees meer
Faunabescherming vraagt schorsing van vergunning Provincie Utrecht om wolf Bram met pootklem te vangen

wolf, foto iStock De Faunabescherming heeft de rechtbank Midden Nederland gevraagd om de vergunning te schorsen die de Provincie Utrecht heeft afgegeven om wolf “Bram” (GW3237m) met een pootklem te vangen en te voorzien van een zender of mogelijk te beschieten met paintballgeweren. Wolf Bram is volgens de zoogdiervereniging en volgens de escalatieladder die door…

Lees meer
Europese Hof van Justititie: wolf blijft strikt beschermde soort

foto: wolvenplatform Arrest van het Hof in zaak C-601/22 aangespannen door het Wereldnatuurfonds en andere  dierenbeschermingsorganisaties: wolven in Oostenrijk mogen niet worden afgeschoten, wolf blijft strikt beschermde soort. Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 11 juli 2024 bevestigt dat wolven strikte bescherming genieten en niet mogen worden gedood of verstoord louter omdat…

Lees meer
Waarom we alles doen om de wolf tot z’n recht te laten komen

cartoon: Bruno Haberzettl De officiële betrokkenheid van bestuurders bij de dood van een wolf heeft veel stof doen opwaaien. De Faunabescherming doet haar uiterste best om de juridische ontoelaatbaarheid van de handelingen van de betrokkenen tot op de bodem uit te zoeken. Eerder werd in Stroe een wolf doodgeschoten aangetroffen. Helaas is ondanks inspanning van…

Lees meer
Faunabescherming vraagt rechtbank het belagen van de wolf van Ermelo met paintballgeweren te stoppen

De Faunabescherming heeft de rechtbank Gelderland verzocht een voorlopige voorziening te treffen om het belagen van de vermeend tamme wolf van Ermelo te stoppen. Provinciale Staten van Gelderland verstrekten de Faunabeheereenheid op 3 mei j.l. een met onmiddellijke ingang te benutten ontheffing om paintballgeweren in te zetten tegen de wolf. Doel daarvan zou zijn om…

Lees meer
Voorlopig mogen geen nesten van Zilvermeeuwen en Kleine mantelmeeuwen verplaatst of vernietigd worden in Zuid-Holland

Op 18 april heeft de Voorzieningenrechter in Den Haag uitgesproken dat in Zuid-Holland voorlopig geen nesten van Zilvermeeuwen en Kleine mantelmeeuwen mogen worden verplaatst of vernietigd. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld Dordrecht en Moerdijk, maar in de allereerste plaats om het Havengebied van Rotterdam: Europoort, Maasvlakte 1 en 2. Met name over dat laatste gebied…

Lees meer
Uitspraak subsidie Kroondomein ‘juridische dwaling’?

stil NOS journaal 26 oktober 2021 In een nieuwe online aflevering van het BNNVARA programma Zembla wordt gesteld dat de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) een juridische dwaling is. Tegen deze uitspraak is geen beroep mogelijk. Toch heeft Ton van den Ham van Zembla, die in “Koninklijke constructies” (terugkijken vanaf…

Lees meer

Voor een uitputtender overzicht van “Juridische zaken” ga naar Nieuws en kies dit trefwoord bij “Categorie selecteren”

Pin It on Pinterest