Rechter kritisch op massaal afschot edelherten en zwijnen Veluwe door jagers
De voorzieningenrechter in Utrecht gaat niet mee in de eis van De Faunabescherming dat de jacht op edelherten en wilde zwijnen op de Veluwe per direct stopgezet zou moeten worden. De Faunabescherming is daarover teleurgesteld maar stelt verheugd vast dat de rechter kritisch is op de onderbouwing van het faunabeheerplan van de jagers en voor de toekomst strengere eisen aan die onderbouwing stelt. De Provincie Gelderland en de jagers waren van mening dat jacht geen onnodige verstoring voor de wolf zou opleveren op de Veluwe, inmiddels een belangrijk leefgebied van deze streng beschermde soort.
De voorzieningenrechter benadrukt dat de toenemende menselijke activiteit wél voor verstoring kan zorgen. Evenals de afname van prooidieren in het gebied waar de wolf leeft.
De voorzieningenrechter baseert zich daarbij op een rapport van de Rijksuniversiteit Groningen. Er is onderzocht in hoeverre intensief afschot van wilde hoefdieren op de Veluwe negatieve effecten heeft voor de wolf. Eén van de conclusies is dat zelfs de meest zorgvuldige jachttechnieken verstorende effecten van mensen niet kunnen voorkomen. Het is vooral de aanwezigheid van de mens die verstorend werkt. Daarnaast wordt door het afschot het voedselaanbod voor de wolf verminderd. Volgens de provincie Gelderland worden de wolven gemonitord en wordt waar nodig het afschot bijgestuurd. Volgens de voorzieningenrechter blijkt hieruit juist dat het aannemelijk is dat wolven door het afschot van de grote wilde hoefdieren worden verstoord.
Het resultaat van de procedure om een voorlopige voorziening is dat de jacht in het lopende afschotseizoen niet wordt gewijzigd. Niko Koffeman, voorzitter van De Faunabescherming: “we vinden dat spijtig omdat het tot een niet eerder vertoond bloedbad onder grote hoefdieren op de Veluwe leidt. Maar we zijn positief over het feit dat de rechter in feite aan jagers en provincie laat weten dat Faunabeheerplannen een veel degelijker wetenschappelijke onderbouwing vergen dan nu het geval is. Er zal rekening moeten worden gehouden met de aanwezigheid van de wolf en het verbod tot verstoring van zijn leefgebied. Dat zal in de toekomst naar onze stellige overtuiging leiden tot een veel kritischer houding ten aanzien van het afschot van grote hoefdieren.”
Overigens kondigt De Faunabescherming aan beroep aan te tekenen tegen de uitspraak, omdat ze hoopt dat een zorgvuldige weging door een meervoudige kamer in een bodemprocedure zal leiden tot nog verdere inperking van de jachtmogelijkheden.
Koffeman: “het is ongehoord dat nu het merendeel van de edelherten, damherten en wilde zwijnen zonder onafhankelijke onderbouwing van de noodzaak daartoe de dood in wordt gejaagd. Wat ons betreft eens maar nooit meer op deze wijze, en we voelen ons in die opvatting gesterkt door de rechter.”
De hele uitspraak van de rechter: ECLI:NL:RBMNE:2021:6196