Rechter: geen ganzenafschot natuurgebieden Overijssel
De Faunabescherming en Vogelbescherming hebben met succes het afschot van ganzen in en rond natuurgebieden in Overijssel ongedaan weten te maken tot 2024. De rechtbank Overijssel heeft een vergunning vernietigd voor ganzenafschot in en om beschermde natuurgebieden met Natura 2000-status. In 2020 gebeurde dat ook al, maar de provincie Overijssel blijkt hardleers. Ook toen kende de provincie de vergunning toe, zonder de gevolgen van de jacht voor de natuur serieus te toetsen.
De rechtbank heeft de vergunning vernietigd voor het jaarlijks afschieten van grauwe ganzen, kolganzenen brandganzen tussen 1 oktober en 1 maart tot 2024. Dit geldt voor agrarische percelen in en rond De Wieden, Engbertsdijksvenen, Ketelmeer & Vossemeer, Rijntakken (deelgebied Uiterwaarden IJssel), Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht, Zwarte Meer, Weerribben, Sallandse Heuvelrug en Veluwerandmeren.
Natuurlijk werkt afschot verstorend
De rechtbank stelt een groot aantal gebreken vast aan het effectenonderzoek dat aan de vergunning van de provincie ten grondslag lag. Zo zijn er in de vergunning voor zes van de negen gebieden zogenoemde bufferzones aangewezen. Binnen deze zones mag niet geschoten worden, als binnen een bepaalde afstand een bepaalde vogelsoort aanwezig is. De gehanteerde verstoringsafstanden zijn echter níet representatief voor de verstoringsgevoeligheid van soorten als de kleine zwaan, wilde zwaan en kemphaan voor afschot van andere vogels.
Wanneer er geschoten wordt, kan er wel degelijk verstoring ontstaan voor deze soorten waarvoor het beschermingsgebied juist is aangewezen.
Verder is niet getoetst welke gevolgen het schieten in de bufferzones heeft op de geschiktheid van het leefgebied van de vogelsoorten van de Natura 2000-gebieden. Daarbij kan buiten de Natura 2000-gebieden afschot plaatsvinden dat valt binnen de verstoringsafstand van de vogelsoorten, terwijl de effecten daarvan voor die vogels niet zijn getoetst.
Beter tien vogels in de lucht…
Dit is nog maar een kleine greep uit de gebreken. De rechtbank stelt vast dat de provincie het afschot van ganzen in de zomerperiode in de beoordeling had moeten betrekken.
De rechter was het al eerder met ons eens
De uitspraak is onderdeel van een reeks overwinningen rond ganzenafschot: Overijssel verklaarde in 2014 dat overal in de provincie grauwe ganzen, kolganzen en brandganzen mochten worden afgeschoten. Eerder stelde de Raad van State al vast dat er een vergunning nodig was voor afschot in en bij Natura 2000-gebieden. Uit deze uitspraak blijkt dat de rechter streng meekijkt naar het effectenonderzoek dat aan zo’n vergunning ten grondslag ligt. De uitspraken bieden ook duidelijkheid voor andere provincies; voor afschot in en bij Natura 2000-gebieden is in beginsel een Wet natuurbescherming-vergunning en een zorgvuldige en adequate passende beoordeling vereist!
Faunabescherming: van vogelvrij naar kogelvrij
De Faunabescherming vecht al ruim 45 jaar tegen het doden van inheemse ganzen. In de winterperiode richten ze nauwelijks schade aan gewassen aan. In recent onderzoek is dat meermalen aangetoond!
Als een provincie toestemming wil geven voor het doden van ganzen, dan zal voldaan moeten worden aan de strikte wettelijke vereisten. Daar past wat ons betreft al helemaal geen afschot in en rond Natura 2000-gebieden bij.
We zijn zeer blij met deze vruchtbare samenwerking met de Vogelbescherming: samen konden we opnieuw een vuist maken tegen jagers die zich met steun van de provincie niet aan de wettelijke bescherming van ganzen en natuurgebieden wensten te houden.