Rechter behandelt zaak wilde zwijnen Epe
Dinsdag 25 oktober jl. heeft de Rechtbank Arnhem het verzoek van De Faunabescherming behandeld om het besluit tot afschot van wilde zwijnen in de bebouwde kom van de gemeente Epe te schorsen. Naast vertegenwoordigers van de provincie Gelderland was ook de burgemeester van de gemeente Epe aanwezig. In zijn betoog gaf hij aan vele meldingen te krijgen van verontruste bewoners en dat hij zich verantwoordelijk voelt voor de openbare orde en veiligheid.
Helaas bleek dat het instellen van een voederverbod nog niet in procedure was gebracht en dat het ook nog lange tijd kon duren voor het raster zal worden aangebracht als gevolg van alle benodigde procedures. Het verbaast De Faunabescherming dat de burgemeester wel wil afwijken van de wetgeving voor het gebruik van het hagelgeweer, dat verboden is bij het schieten van grote weerbare dieren als zwijnen, maar alle formele wegen wil bewandelen bij de aanleg van het raster. Als het toch om de openbare veiligheid gaat…
Op de vraag van de rechter hoeveel aanrijdingen er hadden plaatsgevonden in de bebouwde kom gaf de burgemeester aan dat er nog geen ongelukken waren geweest. Betoog van De Faunabescherming was en is dat het schieten met een hagelgeweer of een klein kaliber kogelgeweer zorgt voor het verwonden van de wilde zwijnen en daarom in strijd is met de Flora- en faunawet. Juist een gewond zwijn kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Bovendien zijn er, zo blijkt, sinds juli ‘slechts’ 5 wilde zwijnen gedood, terwijl er rond de 50 à 60 regelmatig in de bebouwde kom rondlopen. De aanwas van dieren is dus vele malen groter waardoor er een schijnveiligheid zal ontstaan.
Volgens de burgemeester zijn de wilde zwijnen echter door het afschot zo geschrokken dat ze terug de bossen zijn ingegaan. Dat de dieren zich op dit moment ook veel buiten de bebouwde kom ophouden, komt echter niet door het afschot, maar door de maïsvelden waar ze door worden aangetrokken.
Tijdens de zitting toonde de rechter zijn irritatie over het feit dat hij pas de dag voor de zitting de stukken van de provincie had ontvangen en dat deze ook nog onvolledig waren. Ook bij De Faunabescherming stond maandagavond laat nog een koerier op de stoep. Duidelijk was dat de rechter moeite had met het gebruik van kunstlicht om in het donker te kunnen schieten en dat er onduidelijkheid is of dit middel wel is toegestaan. De provincie werd dan ook gevraagd wat het gevolg zou zijn als dit onderdeel van de aanwijzing geschorst zou worden. De vertegenwoordiger van de provincie ging hierop de strijd aan met de rechter en trok een eventueel verbod in twijfel. De rechter zal op 10 november a.s. uitspraak doen.