’s Nachts schieten van vossen in Noord-Holland is voorlopig van de baan. De rechtbank in Haarlem heeft op verzoek van De Faunabescherming de ontheffing, op grond waarvan vossen in vrijwel heel Noord-Holland ’s nachts mogen worden geschoten met behulp van kunstlicht, geschorst. Deze ontheffing was aan de Faunabeheereenheid (FBE) Noord-Holland verleend ter bescherming van weidevogels. De aanvraag was echter niet onderbouwd. Niet was aangetoond dat er geen andere bevredigende oplossingen voorhanden zijn om het broedsucces van weidevogels te verbeteren.
De vos is sinds 2006 door de minister van Landbouw op de vrijstellingslijst geplaatst. Dat betekent dat deze diersoort in het hele land overdag mag worden geschoten. De FBE Noord-Holland vindt dat niet genoeg. Jagers hebben een hekel aan vossen, omdat ze in de vos een concurrent zien. Vossen eten ook konijnen en fazanten. De FBE wilde daarom ook ’s nachts met kunstlicht (bekende stropersmethode) aan de slag en ze gebruiken daarbij de weidevogels als argument. Zonder enige onderbouwing werd door de FBE gesteld dat ter bescherming van weidevogels in een straal van 6 kilometer rond broedgebieden het gebruik van kunstlicht voor het beheer van vossen, noodzakelijk is. Hoewel volgens de provinciale beleidsnotitie een deugdelijke motivering is vereist, heeft de provincie Noord-Holland deze ontheffing desondanks klakkeloos verleend. Zij baseerde zich daarbij op het Alterrarapport ‘Predatie bij weidevogels’.
Uit dit rapport blijkt echter dat meerdere predatoren weidevogellegsels eten en dat geen van deze soorten er duidelijk uitspringt. In dit rapport wordt bovendien gesteld dat predatie van kuikens een veel groter effect heeft op het totale broedsucces dan predatie van nesten (eieren) en dat de vos geen belangrijke kuikenpredator is.
Hierop baseerde de rechter zijn uitspraak. Hij overwoog: “Aangezien ter zitting is gebleken dat partijen ter onderbouwing van hun standpunten zich van hetzelfde rapport bedienen, zal verweerder nader moeten motiveren waarom zijn uitleg van het rapport prevaleert boven de door verzoekster gegeven uitleg.”
Alle deskundigen op het gebied van vossen en predatie zijn het er bovendien over eens dat het overal schieten van vossen gedurende het gehele jaar zinloos is. Het effect van afschot is meestal nauwelijks waarneembaar zolang er niet meer vossen worden geschoten dan er jaarlijks worden geboren en hun eerste jaar overleven. Bovendien geven zij aan dat het geen zin heeft om in de zomer en de herfst op vossen te jagen, aangezien daarmee niet het aantal vossen dat het volgende voorjaar aanwezig is, wordt verminderd.