Het Europese Parlement heeft gestemd vóór een verbod op het vissen met de pulskor, waarbij met name platvissen met een flinke elektrische schok uit het bodemzand worden gejaagd. In de media wordt het voorgesteld of dit een relatief onschuldig schokje is, in de praktijk blijken de gevangen platvissen zelfs aan boord nog vaak in een verkrampte staat te verkeren. Soorten als kabeljauw kunnen zelfs een gebroken ruggengraat oplopen. De methode is bepaald niet zo onschuldig en milieuvriendelijk als nu algemeen in de vaderlandse pers wordt voorgesteld.
Elektrocutie kleine vissen
De pulskor wordt toegepast om soorten als tarbot, tong en schol te vangen. Deze sleepnetten hebben een flinke maaswijdte, om er voor te zorgen dat jonge vissen en kleinere vissoorten door de mazen kunnen ontsnappen. Bij de traditionele manier van vissen kan dat voor een deel lukken, bij de pulskorvisserij valt te vrezen, dat juist al de jonge en kleinere vissoorten op grote schaal het slachtoffer worden. Van de gevangen ondermaatse jonge tong blijkt slechts 29% te overleven, bij de ondermaatse schol is dit nog minder: niet meer dan 15%! Als een jonge kabeljauw van 25 centimeter zijn ruggengraat kan breken door deze manier van vissen, is het niet moeilijk zich een voorstelling te maken van het lot van de vele tientallen kleinere vissoorten, die de pech hebben dat ze niet van enig economisch belang zijn. Naar het lot van deze, voor de biodiversiteit zeer belangrijke soorten, is naar ons weten zelfs nooit onderzoek gedaan. Slakdolf, 3 soorten pitvis, harnasmannetje, zandspiering, 5 soorten grondels, koornaarvis, 3 soorten zeenaalden, spiering, sprot en nog een groot aantal andere vissoorten, plus de jongen van alle grotere vissoorten overleven naar alle waarschijnlijkheid de krachtige stroomstoten niet. Toegegeven: zekerheid hebben wij daarover ook niet. Domweg, omdat zorgvuldig onderzoek daar naar ontbreekt. Dat is een verwijt aan de overheid: 10 jaar geleden al zijn wij mee geweest met een demonstratie-vistocht met een van de eerste pulskorren. Het resultaat was niet echt imponerend: nog steeds ongewilde bijvangst en verkrampte platvissen.
Biodiversiteit
Voorlopige conclusie: een leuke besparing op de brandstofkosten voor de vissers, maar een volstrekte ramp voor de biodiversiteit. Het omwoelen van de bodem door de traditionele boomkorvisserij is verschrikkelijk, de schade die de pulskor aanricht is mogelijk nog groter. Kleine vissen, kunnen althans voor een deel, ongehinderd door de mazen ontsnappen, bij het vissen met de pulskor moeten alle vissen en visjes onverbiddelijk langs de electroden.
Meer onderzoek nodig
Het mag duidelijk zijn dat gedegen veldonderzoek naar de effecten van de pulskor op met name de kleinere vissen, die door de mazen van het net ontsnappen, broodnodig is. Voordat de uitkomsten daarvan bekend zijn, is het veel te vroeg om te concluderen dat de pulskor milieuvriendelijker is dan de zeer schadelijke boomkor.
Resultaten WUR
Bron: Wageningen Universiteit en Research
Overzicht van de effecten van puls op kabeljauw, wijting, haaien en bodemdieren.
Onderzoek Resultaat Ruggengraat kabeljauw en wijting opengelegd na vangst op zee
- Breuken in ruggengraat bij 8% van de 45 gevangen kabeljauwen
- Breuken in ruggengraat bij ~2% van de 47 gevangen wijtingen
- Geen breuken in kabeljauwen gevangen met boomkortuig
Effecten op 20 kabeljauwen in laboratoriumomstandigheden. Effect op kabeljauw die dichter dan 10 cm bij de elektrode komt:
- 4 dood kort na stimulering (20%)
- 2 dood in observatieperiode na stimulering (10%)
Van de 16 vissen die in eerste instantie overleefden hadden er:
- 5 bloedingen dicht bij de wervelkolom (31%);
- 4 een breuk in de wervelkolom (25%);
Effecten op hondshaaien in laboratoriumomstandigheden
- Geen sterfte
- Lichamelijke reacties dichtbij elektroden zoals spiercontracties
- Weinig effecten op gedrag en voedselopname na proeven
- Eiproductie niet aangetast
Effecten op bodemdieren in laboratoriumomstandigheden
- Reactie afhankelijk van soort
- Lagere overlevingskans voor zager, strandkrab en mesheft
- Verminderde (5-15%) voedselopname strandkrab
Overlevingskansen bodemdieren in trawlspoor. Sterke aanwijzingen dat bodemdieren in het trawlspoor een grotere overlevingskans hebben bij de pulsvisserij dan bij de boomkorvisserij