Provincies en natuur 2015
Op 18 maart 2015 ging Nederland naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Het ministerie heeft het faunabeleid bijna geheel overgeheveld naar de provincies en wentelt daarbij alle verantwoordelijkheid voor de naleving van wet- en regelgeving af naar lagere overheden. Dit vindt De Faunabescherming een hoogst onwenselijke situatie. Het opstellen van de faunabeheerplannen, waarop provincies veel ontheffingen baseren is een ondemocratisch proces, waarin geen enkele ruimte is voor de belangen van wilde dieren.
Sommige provincies besteden de verantwoordelijkheid voor natuurbeheer zelfs uit aan – niet democratisch gekozen – pro-jachtpartijen, als wildbeheereenheden (jagers) en grondeigenaren (verdienen aan de jacht). De media besteden nauwelijks aandacht aan deze praktijken. Daarom vindt De Faunabescherming het belangrijk dat iedereen met een ‘groen’ hart op de hoogte is van hoe ‘hun’ provincie nu met natuur en de daarin levende dieren omgaat, zodat ze daarmee in het stemhokje rekening kunnen houden. De serie ‘Onze natuur in zijn handen’ heeft tot doel deze informatie te verspreiden. Naar aanleiding van onze publicaties over dit onderwerp zijn al vragen gesteld in de Tweede Kamer.
Hieronder vindt u de reeds gepubliceerde artikelen in deze serie.
Kort overzicht van de overige provincies
Drenthe doet ook aan populatiebeheer van reeën. Daarnaast heeft Drenthe inmiddels een groot aantal ontheffingen aan agrariërs verleend voor het doden van vossen met kunstlicht, vooral vanwege schade aan pluimvee, maar ook voor schade aan lammeren. De provincie lijkt veel minder ontheffingen aan de FBE voor de hele provincie te verlenen. Maar daar tegenover staat dat Drenthe inmiddels wel tientallen ontheffingen heeft verleend aan individuele agrariërs voor bestrijding van schade door bijvoorbeeld ganzen. Het gaat dan overigens wel altijd om ondersteunend afschot op schadepercelen en dus niet om het reduceren van de aantallen ganzen. Gedeputeerde: R.W. Munniksma (PvdA).
Flevoland is vrij terughoudend met ontheffing verlening op sommige punten. Bij ganzen verlenen zij bijvoorbeeld wel ontheffing maar dan uitsluitend voor ondersteunend afschot bij verjaging op schadepercelen en dus niet vanwege het reduceren van de aantallen ganzen. Aan de andere kant verlenen zij wel ontheffing voor het schieten van reeën in het kader van populatiebeheer vanwege het verkeer. Maar dat doen alle provincies. Gedeputeerde: Bert Gijsberts (VVD).
Groningen is ambivalent. Aan de ene kant heeft de provincie de ontheffing voor het doden van knobbelzwanen ingetrokken. Er was weinig schade en er werden weinig zwanen geschoten. Dus de provincie verwacht dat eventuele schade wel met diervriendelijke middelen kan worden voorkomen. Aan de andere kant verleent de provincie wel ontheffing voor populatiebeheer van ganzen, waarbij de vogels ook mogen worden gelokt en mag worden geschoten op geoogste percelen. Ook verleent de provincie ontheffing voor populatiebeheer van reeën. Gedeputeerde: Henk Staghouwer (ChristenUnie).
Noord-Brabant is behoorlijk terughoudend met het verlenen van ontheffing. De provincie wijst regelmatig aanvragen af. Ook Noord-Brabant verleent alleen ontheffing voor ganzen voor ondersteunend afschot bij verjaging op schadepercelen en dus niet vanwege het reduceren van de aantallen ganzen. Maar ook deze provincie verleent ontheffing voor populatiebeheer van reeën. Gedeputeerde: Johan van den Hout (SP).