Provincie Gelderland laat jagers in de winterkou nog hun gang gaan

De provincie Gelderland heeft op 5 januari 2010 per mail gereageerd op de dringende oproep van De Faunabescherming van 18 december 2009 om de jacht op in het wild levende dieren te sluiten wegens kou en sneeuw. Uit het antwoord van de provincie blijkt geen enkele compassie met in het wild levende dieren.

Hier volgt de argumentatie van de provincie:
“De provincie zal de jacht sluiten bij extreme weersomstandigheden. De provincie hanteert de volgende criteria: Voor alle wildsoorten moet het sneeuwdek 90% bedragen en langer dan drie weken duren voor alle diersoorten. Open water moet voor meer dan 50% zijn bevroren gedurende 7 dagen alvorens de jacht op wilde eenden wordt verboden. Er mag worden gejaagd op 5 soorten: konijn, haas, fazant, wilde eend en houtduif. De Flora- en faunawet biedt het wild de nodige bescherming in de winter. Het is verboden te jagen indien de grond met sneeuw is bedekt. Dat geldt niet voor de wilde eend en de houtduif en niet voor drijfjachten. Er mag niet worden gejaagd op wild in of nabij wakken of bijten in het ijs en op wild dat als gevolg van weersomstandigheden in uitgeputte toestand verkeert.

Voor de kerst heeft de provincie de jachtsluiting voorbereid. Overweging is daarbij het koudegetal. Voor de kerst kwam de provincie uit op een koudegetal van 71. De Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging heeft haar leden opgeroepen om niet te jagen en heeft de provincie na de kerst geadviseerd over jachtsluiting. Omdat het na de kerst ging dooien was van jachtsluiting geen sprake meer.

Vanaf 29 december was er weer sneeuw en vanaf 31 december weer vorst. De provincie houdt de vinger aan de pols.

De provincie heeft over dit onderwerp contact met andere provincies. Ook heeft de provincie via de mail contact met de betrokken partijen zoals de besturen van de drie Faunabeheereenheden van de provincie Gelderland, Vogelbescherming, het Faunafonds, de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging, de Boeren jagersvereniging en de Land- en Tuinbouw Organisatie. Zij zullen de provincie informeren over de stand van zaken en advies geven over het (deels) sluiten van de jacht zodra zij dat nodig achten.”

Aldus de adviseur Flora- en faunawet van de provincie Gelderland.

Reactie van De Faunabescherming:

Geachte Adviseur Flora- en faunawet van de provincie Gelderland,

Is het u ook opgevallen dat er in Gelderland sneeuw is gevallen? Veel sneeuw zelfs, te oordelen naar de wegeninformatiediensten. Lijndiensten van bussen moesten hun diensten staken en plassen en sloten vroren dicht. Niet heden, 5 januari 2010, maar al voor de kerst.

Maar in de kerstvakantie moet men de werknemers van de provincie niet lastigvallen. Dus ontvingen wij uw reactie op onze oproep tot sluiting van de jacht pas op 5 januari.

En uw reactie op ons verzoek liegt er niet om. Hoezo jacht sluiten op dieren die ernstig te lijden hebben van kou en sneeuw? De provincie heeft een intern draaiboek “Sluiting van de jacht bij bijzondere weersomstandigheden”. Alleen blijkt dat niet openbaar te zijn. Handig om allerlei accoordjes te sluiten met jachtgerelateerde clubs zoals vermeld in het antwoord van Gelderland aan De Faunabescherming.

Prettig dat u DE VINGER AAN DE POLS HOUDT. Alleen de dieren hebben daar niets aan, zolang u talmt met het nemen van een beslissing en jachtorganisaties zoals Koninklijke Nedelandse Jagers Vereniging, de Boeren jagersvereniging, het Faunafonds waarin overwegend jagers zitting hebben, en LTO de boerenbelangenvereniging, eerst en voortdurend mogen zeggen dat een jachtsluiting nog niet aan de orde is. Begrijpelijk van hun kant. Er moet gejaagd worden ten eerste voor het plezier van de jagers, ten tweede om schadebestrijding te kunnen plegen, anders komen er schadeclaims. En daar is de provincie bang voor, omdat uit ervaring kan worden gesproken van exorbitant hoge schadeclaims van boeren zodra zij maar een kans ruiken. U kunt overleg hebben met andere provincies, ingewikkelde parameters hanteren of zelfs drie weken wachten alvorens alle dieren en dus ook wilde zwijnen, reeën en vossen eindelijk met rust worden gelaten nu zij al hun energie moeten spenderen aan het zoeken van voedsel.

Maar al deze window-dressing verhult niet dat de provincie Gelderland lak heeft aan de Flora- en faunawet en haar intenties ter bescherming van alle in het wild levende dieren, er een eigen moraal op na houdt en dieren- en natuurbeschermers negeert. U schrijft in uw brief : “De Flora-en faunawet biedt het wild de nodige bescherming in de winter”. De provincie Gelderland doet er alles aan om die bescherming te niet te doen. U slaagt daar wonderwel in.

Vriendelijke groeten,

Pauline de Jong,
secretaris De Faunabescherming.

Zie ook:
Brandbrief naar provincies: Stop jacht op in het wild levende dieren wegens extreme koude

Pin It on Pinterest