Plezierjacht in gevaar
Het jagersgilde is in paniek. Er komt een nieuwe wet Natuur en ze lezen berichten in de krant dat er wel eens een einde kan komen aan de plezierjacht. De KNVJ gaat met de pet rond om koste wat het kost te voorkomen dat jagers moeten stoppen met hun bloederige hobby.
Nieuwe wetgeving maakt hobbyjagers nerveus. Hetzelfde gebeurde voor de invoering van de Flora- en faunawet.
In maart 1996 stuurde de jagersorganisatie een brandbrief naar haar leden: ‘De jacht is meer dan ooit in gevaar.’ ‘Het besluit van de minister om de jacht op de acht onschadelijke trekwildsoorten te gaan verbieden, betekent in feite dat de benuttingsjacht overboord wordt gezet. Als dit beleid in de Flora- en faunawet wordt opgenomen, betekent dit een radicale omslag: geen jacht, tenzij …’ ‘Jagers worden gedegradeerd tot schadebestrijders! Het is thans 1 minuut voor twaalf!’ De vereniging ging met de pet rond, nam een paar adviesbureaus voor lobby en publiciteit in de arm en maakte een ‘aanvalsplan’.
Aanvalsplan
Nu, bijna 20 jaar en een nieuw wetsvoorstel later, is het opnieuw 1 voor 12 voor de jagers. Opnieuw moeten ze hun portemonnee trekken voor alweer een aanvalsplan. De vereniging heeft tenslotte een hoop kosten met haar uitgebreide communicatieafdeling, een nieuwe directeur, die het allemaal ook niet uit de goedheid van zijn hart doet, een ecoloog die de organisatie een snufje ‘wetenschap’ moet geven en aan al dat gelobby bij het ministerie en de provincies hangt natuurlijk ook een prijskaartje.
Schietknechten
‘Jagers worden de schietknechten van het rijk en de provincies. Daar passen we voor’, zegt een woordvoerder van de KNJV op 6 december in de Volkskrant. ‘We jagen om de populaties van dieren in toom te houden, om schade te voorkomen, maar soms oogsten we ook om dieren op te eten. Dat is geen jagen zonder doel; dat is duurzame benutting.’ Het jargon is moderner, maar de boodschap exact hetzelfde als in 1996; en nog steeds volledig inhoudsloos.
Plezierjacht
‘Plezier is de belangrijkste drijfveer’, zegt ecoloog en jager Geert Groot Bruinderink in datzelfde artikel. Het jagen is niet nuttig ‘in de zin van schadebestrijding en ook niet altijd wat betreft populatiebeheer’. Een conclusie waar niet aan te tornen valt, want decennia van gejaag heeft niet geresulteerd in minder schade en al helemaal niet in kleinere populaties dieren. Maar doorwrocht wetenschappelijk onderzoek, daar zit de KNJV helemaal niet op te wachten. Het aanvalsplan zal dus ook deze keer niet onderbouwd worden met ecologische argumenten. Groot Bruinderink: ‘Ik kwam op basis van beperkt onderzoek, tot de conclusie dat de jacht hoegenaamd geen nut had bij het voorkomen en bestrijden van overlast voor de boer. De massale jacht op ganzen verplaatste het probleem bijvoorbeeld alleen maar.’
Imago
Wat kunnen we dan wel verwachten van de nieuwe campagne van de KNJV die zal losbarsten zodra ze genoeg extra gelden van haar leden heeft binnen geharkt? Meer van hetzelfde: een imagocampagne met louter gelegenheidsargumenten: ‘Het probleem is: elke keer als jagers open kaart spelen, vallen ze door de mand.’, aldus Groot Bruinderink. ‘Want uiteindelijk staat het plezier voorop. De jagers staan dan ook helemaal alleen. (…) Ondanks alle propaganda worden ze op dit moment vooral gesteund door een bond van meesterkoks.’ Zo alleen dat ze enkel met door henzelf gefinancierd onderzoek kunnen ‘bewijzen’ dat ze enig maatschappelijk nut hebben.
- ‘Nut? Daar gaat jagen niet om’, de Volkskrant 6 december 2014
- Jagers keuren zichzelf
- Bijdrage leden aan Media offensief NOJG en KJV voor behoud jacht, schadebestrijding en natuurbeheer in Nederland