Ze zijn volop in het nieuws, de “plaagdieren”. Daarmee worden met name ratten en muizen bedoeld. Een idiote aanduiding overigens. Natuurlijk bestaan er volgens De Faunabescherming helemaal geen plaagdieren. Als er van een bepaalde diersoort al eens ergens zoveel exemplaren voorkomen, dat ze door bepaalde mensen als een plaag worden ervaren, dan is dat vrijwel zonder uitzondering een gevolg van menselijk handelen. Mensen leggen enorme mono-cultures aan en laten op grote schaal rommel van allerlei aard achter. Dat bepaalde diersoorten daar op grote schaal gebruik van maken, is vanzelfsprekend en volstrekt natuurlijk gedrag. Het valt die dieren niet te verwijten. De mensheid zelf is de schuldige en als er dus deze op aardbol één soort in aanmerking komt voor de kwalificatie “plaagdier” dan is het wel Homo sapiens.
Er bestaan vele professionele plaagdierbestrijders in ons land en er bestaan officiële opleidingen voor. Nee, voor zover bekend houden die zich niet bezig met het in toom houden van de menselijke expansiedrift. Zij bestrijden vooral ratten en muizen. Het is weer het oude liedje, de eerste en meestal ook de enige reactie op een klacht over een “teveel” en “overlast” van een diersoort is bestrijden. Uitroeien zelfs, als het even kan. Een misschien voor de hand liggende reactie, maar dom. Ongelofelijk dom. In de eerste plaats omdat het niets doet aan de oorzaak van de klacht. Die klacht zal dus ook onmiddellijk terugkeren, als men na effectieve bestrijding weer stopt met bestrijden. Maar dat is alleen maar erg prettig voor de beroepsbestrijders, die streven er uiteraard niet naar om zichzelf overbodig te maken.
Snelle voortplanting
Bestrijden is vooral nutteloos bij diersoorten met een kort leven en een hele snelle voortplanting. Zoals juist ratten en muizen. Walvissen, ijsberen en olifanten zou je door bestrijding kunnen uitroeien, ratten en muizen niet. Feitelijk weet ieder weldenkend mens heel goed wat je moet doen om geen overlast van deze dieren te ondervinden: ruim alles op, sluit alle voedselbronnen goed af en zorg dat ze niet binnen kunnen komen. Ja, dat is een investering in moeite en geld, maar een andere definitieve oplossing bestaat er niet, of je moet er mee leren leven. En, zoals de Journaal-presentatrice opmerkte, neem een kat…
Verbod op gebruik van gif door particulieren
Aanleiding voor de opwinding in de media was de aankondiging dat het in de toekomst ook binnen gebouwen verboden wordt om ratten en muizen te vergiftigen. Schandalig dat dat niet al heel lang geleden is gebeurd. Niet alleen omdat het een barbaarse methode is, maar ook omdat grote aantallen andere, wél beschermde diersoorten er ook het slachtoffer van worden. Ratten en muizen die nog niet gestorven zijn maar wel al gif tot zich hebben genomen kunnen gemakkelijk het slachtoffer worden van roofvogels, uilen, kraaiachtigen, meeuwen, egels, kleine marterachtigen en dergelijke. Erger nog, vergiftigde ratten kunnen met opzet worden neergelegd om roofvogels te bestrijden. Ratten en muizen zijn hele intelligente en leuke diersoorten, zoals veel mensen aan den lijve hebben ondervonden, en ze vervullen een belangrijke functie in de natuur. Zij vormen het stapelvoedsel van vrijwel alle predatoren en ruimen veel van onze rotzooi op. Waarmee natuurlijk niet gezegd is dat we ze wel zouden mogen bestrijden, als dat niet het geval zou zijn geweest.