Persbericht: Provincie misleidt bewoners over damherten
Provincie misleidt bewoners over noodzaak afschieten damherten
De provincie Noord-Holland misleidt omwonenden van de Amsterdamse Waterleidingsduinen. In een bewonersbrief meldt de provincie dat het afschieten van damherten noodzakelijk en onvermijdelijk is. Er zijn effectievere middelen om overlast te voorkomen, zoals rasters en hekken. De Faunabescherming is verbijsterd over deze vooringenomenheid en heeft gedeputeerde Bond per brief om een herziene Nieuwsbrief met de juiste informatie aan de bewoners gevraagd (klik hier voor de brief).
t.a.v. gedeputeerde de heer J. Bond
Postbus 123
2000 MD Haarlem
Betreft: Nieuwsbrief omwonenden Amsterdamse Waterleidingduinen
Amstelveen, 2 februari 2011
Geachte heer Bond,
In de “Nieuwsbrief omwonenden Amsterdamse Waterleidingduinen” gedateerd januari 2011 en uitgegeven door uw provincie, worden diverse onjuiste stellingen geponeerd. Aangezien u als gedeputeerde onder andere verantwoordelijk bent voor het faunabeleid, spreken wij u bij deze aan op de inhoud van deze Nieuwsbrief.
In deze Nieuwsbrief wordt gesteld dat ondanks alle getroffen maatregelen de verkeersonveiligheid en de schade steeds verder toenemen en dat er daarom naast de genomen maatregelen ook damherten gedood moeten worden. Daarmee suggereert u ten onrechte dat het afschieten van damherten tot een oplossing van de genoemde ‘problemen’ zal leiden. Niets is minder waar. Door de onrust die het schieten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) geeft, zullen zich alleen maar meer damherten buiten dit gebied begeven, die daarbij ook wegen kunnen oversteken en op landbouwpercelen terecht kunnen komen.
Bovendien wordt in de Nieuwsbrief ten onrechte de indruk gewekt alsof er geen andere effectieve maatregelen zouden kunnen worden getroffen om schade aan landbouw te voorkomen en om de veiligheid van het verkeer te verhogen. In onze reactie op het Faunabeheerplan hebben wij al uitgebreid toegelicht dat deugdelijke rasters rondom landbouwpercelen schade volledig kunnen voorkomen. Ook kan de kans op aanrijdingen drastisch worden beperkt door de verkeerssnelheid te verlagen en daarop handhavend op te treden. Daarnaast zou het zicht langs de wegen moeten worden verbeterd door de vegetatie daar kort te maken en te houden. Ten slotte moeten op bepaalde strategische plaatsen nog steeds rasters worden geplaatst.
In de Nieuwsbrief wordt gesuggereerd dat er geen damherten meer buiten de AWD terecht zullen komen, omdat alle herten in de bufferzone binnen dit gebied zullen worden gedood. Allereerst vergeet u daarbij te vermelden dat zich overal buiten de AWD al damherten bevinden, zodat u ten onrechte de indruk wekt alsof hiermee het de aanwezigheid van damherten buiten de AWD wordt voorkomen. Bovendien is het onmogelijk om daadwerkelijk elk damhert in de bufferzone te schieten, tenzij er dag en nacht vele tientallen jagers continu met hun geweer in de aanslag staan.
In de Nieuwsbrief wordt gesuggereerd dat de populatie damherten tot in het oneindige zal doorgroeien. Dat is een verkeerde voorstelling van zaken. Net zoals elke diersoort lopen ook damherten uiteindelijk tegen de ‘grenzen’ van het gebied aan wat betreft ruimte en voedselaanbod. Ze zitten elkaar op den duur letterlijk in de weg. De groei zal dus zeker vanzelf afnemen en uiteindelijk tot stilstand komen. Dit wordt bevestigd in het rapport ‘Beheer van damherten in de Amsterdamse waterleidingduinen’ opgesteld door Waternet in 2007.
Ten slotte wordt in de nieuwsbrief volstrekt ten onrechte de indruk gewekt alsof de damherten schade aan de natuur in de AWD zouden toebrengen en dat jacht moet voorkomen dat het welzijn van de damherten in het gedrang komt.
Wij vinden het kwalijk dat uw provincie de omwonenden van dit gebied met dit soort pro-jacht propaganda van haar eigen gelijk wil overtuigen. Wij zouden het op prijs stellen wanneer u naar aanleiding van het bovenstaande een nieuwe Nieuwsbrief onder de omwonenden zult verspreiden, waarin u hen wel van de juiste informatie voorziet.
Hoogachtend,
mw. A.P. de Jong, secretaris Stichting De Faunabescherming