Uitgangspunten

doelstelling-statuten
de doelstelling van De Faunabescherming

Stichting De Faunabescherming behartigt sinds 1976 ‘de belangen van in het wild levende dieren’. Tot 1997 heette de stichting ‘Kritisch Faunabeheer’. De Stichting werd opgericht op 11 december 1975.

Doelstelling, uitgangspunten:

Onze statuten spreken van twee belangrijke uitgangspunten, ethisch en wetenschappelijk, waar het de omgang van de mens met de natuur en de daarin levende diersoorten betreft:

  1. de natuur, en de diersoorten, worden zoveel als mogelijk is met rust en onaangetast gelaten (ethisch uitgangspunt);
  2. het beheer van de natuur, indien nodig, dient uitsluitend te gebeuren op wetenschappelijk verantwoorde wijze.
  • Wetenschappelijk verantwoord beleid komt er vrijwel altijd op neer dat er niets beheerd hoeft te worden. De natuur wordt onaangetast gelaten en de daarin levende diersoorten worden met rust gelaten. Dit is volledig in tegenspraak met wat bestuurders, gestuurd door een sterke jagerslobby, ons proberen wijs te maken. Wij werken dit op de FAQ-pagina verder uit.
  • Ethisch verantwoord beleid en beheer houdt met name in dat dieren niet zonder dwingende redenen mogen worden gedood. Dat spreekt eigenlijk voor zich, maar wordt uitgewerkt in onder andere artikelen van Eva Meijer, zie  Argus 2015_2, oktober 2015, (pdf 120 kb). Het zijn onder ander sportvissers, maar vooral jagers, die dit ethische uitgangspunt met voeten treden. De Faunabescherming is daarom vooral een actiegroep die ernaar streeft de jacht de wereld uit te helpen. Jagen? Natuurlijk niet!
  • Dwingende redenen om in het wild levende dieren te doden kunnen zijn: gevaar voor de volksgezondheid, gevaar voor de openbare veiligheid of belangrijke schade aan bijvoorbeeld landbouwgewassen. Voordat in die situaties dieren mogen worden gedood, zal moeten worden aangetoond dat er geen andere (niet-dodelijke) middelen voorhanden zijn om het gevaar of de schade te beperken én moet worden aangetoond dat het doden van dieren wel tot een oplossing leidt.
  • Voor verdere uitwerking van onze uitgangspunten, zie onze FAQ-pagina.

Werkwijze: 

  • Door protestacties, publicaties en aanwezigheid op sociale media proberen wij de publieke opinie te overtuigen van onze standpunten.
  • Door juridische procedures proberen wij – in onze ogen ten onrechte verleende – ontheffingen om bepaalde diersoorten te doden, ongedaan te maken.
  • Door middel van deze website, ons tijdschrift Argus en brochures dragen wij onze standpunten uit.

Organisatie

De Faunabescherming is een vrijwilligersorganisatie en werkt geheel zonder overheidssubsidies. Onze activiteiten zoals het ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal, het uitgeven van een tijdschrift en het voeren van juridische procedures, kosten veel geld. Daarom zijn donateurs voor onze stichting van levensbelang. Ook zijn er gelukkig mensen die onze stichting willen steunen met een periodieke gift, een legaat of een erfstelling.

Ecovisie

Enige jaren geleden is door het bestuur van De Faunabescherming de Ecovisie  (pdf, 50 kb) uitgebracht. In dit document kunt u lezen wat de achtergrond is van onze ideeën met betrekking tot de omgang met dieren en de natuur. Deze tekst dateert van 2000/2001 en ging uit van de toen geldende wetgeving. Inmiddels is de wetgeving enigszins veranderd, maar  de uitgangspunten gelden nog steeds.

Download hier de Ecovisie (pdf, 50kb).

Copyright:

Deze website en alle daarop voorkomende teksten, foto’s, films en andere gegevens zijn eigendom van stichting De Faunabescherming. Overname is alleen toegestaan met voorafgaande schriftelijk toestemming van het bestuur.

Pin It on Pinterest