Opnieuw uitspraak kamer over Kroondomein
Opnieuw is een motie van de Partij voor de Dieren over de openstelling van het Kroondomein aangenomen door de Tweede Kamer.
Motie april 2018
Minister Schouten besloot begin september om de motie voor de jaarrond openstelling van het Kroondomein, die begin april was aangenomen, niet uit te voeren vanwege “de handelingsvrijheid van de Koning bij de inrichting van zijn Huis”. Waar het Kroondomein toe behoort. Zie onder andere onze berichten van 3 mei, 17 september, 14 september, en 11 september. En ook de uitzending van Andere Tijden op 20 oktober over de geschiedenis van de drijfjacht onder andere in het Kroondomein.
Uitspraak van de Koning
Volgens RTL Nieuws heeft Koning Willem-Alexander in Londen tegen de pers uitgesproken dat de beslissing over openstelling van het Kroondomein aan de kamer is:
Volgens premier Rutte is de openstelling aan de koning omdat hij formeel de beheerder is. Willem-Alexander zei onlangs in Londen juist tegen de pers dat het aan de Tweede Kamer is.
Motie 6 november 2018
Hierop heeft de Partij voor de Dieren opnieuw een motie ingediend, waarin de subsidieverlening, na 2021, aan openstelling van het Kroondomein wordt gekoppeld:
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
constaterende dat het eigenlijke Kroondomein jaarlijks van 15 september tot 25 december afgesloten wordt,
constaterende dat een van de voorwaarden van de openstellingssubsidie voor natuurgebieden is dat het gebied 358 dagen per jaar opengesteld is voor het publiek,
constaterende dat het eigenlijke Kroondomein daarmee niet voldoet aan de subsidievoorwaarden voor natuurgebieden,
verzoekt de regering er zorg voor te dragen dat vanaf 2021 in de voorwaarden van eventuele natuur- en landschapssubsidies, die voor het eigenlijke Kroondomein Loo bedoeld zijn, de voorwaarde van een openstelling voor het publiek van tenminste 358 dagen per jaar is opgenomen,
en gaat over tot de orde van de dag.
Wassenberg
Van Kooten-Arissen
Deze motie is aangenomen, voor stemden D66, PvdA, PVV, GroenLinks, SP, 50PLUS en DENK, en tegen stemden SGP, FvD, CDA, ChristenUnie en VVD.
Wordt ongetwijfeld vervolgd.