Open brief aan de Provinciale Staten
t.a.v. de heer J. Bond
Postbus 3007
2001 DA Haarlem
Amstelveen, 8 juni 2012
Onderwerp: open brief tegen het verlenen van toestemming voor het vergassen van ganzen
Geachte heer Bond,
Hierbij spreekt De Faunabescherming zijn teleurstelling uit over uw besluit van 31 mei 2012 om toe te staan dat er in het belang van de veiligheid van het luchtverkeer rondom Schiphol ganzen worden gedood met behulp van CO2. Het is evident dat ook wij ons ervan bewust zijn dat voorkomen moet worden dat er een ernstig ongeval zal plaatsvinden. Wij kunnen ons echter niet vinden in uw besluit om in te stemmen met het doden van zeer grote aantallen ganzen.
Uit de motivatie voor de toestemming tot het vergassen, blijkt dat u van mening bent dat er sprake is van ‘verwijtbaar gedrag’ van de ganzen door hun jaarlijkse toename rondom Schiphol. De ganzen worden verantwoordelijk gehouden voor het in gevaar brengen van het vliegverkeer. Dit lijkt ons de omgekeerde wereld.
De Faunabescherming is van mening dat de beschaving van de mens blijkt uit het gedrag ten opzichte van de kwetsbaren in de samenleving, in dit geval de ganzen. U heeft ontheffing verleend om gedurende het hele jaar op de ganzen te schieten en een groot aantal van deze vogels vliegt rond met kogels in het lichaam. En nu heeft u ook toestemming verleend om tijdens de periode van rui en het verzorgen van de jongen over te gaan tot een massale slachting onder deze dieren met een middel dat eveneens veel leed tot gevolg heeft.
Met instemming van de overheid is gekozen voor een vrijwel ongeremde groei van de luchthaven Schiphol en daar moet blijkbaar alles voor wijken. Wegen worden aangelegd, al aanwezige woningen worden geïsoleerd en nieuwe woningen en hoogbouw is op veel plaatsen niet toegestaan. Kortom, de omgeving van Schiphol wordt gedomineerd door het vliegverkeer, waarbij de natuur al jaren over het hoofd wordt gezien.
De keuze van de overheid om alle ruimte te bieden voor de groei van Schiphol gaat ten koste van de natuur en zijn oorspronkelijke bewoners. Hier rust dan ook een zorgplicht op de overheid zowel op het niveau van het Rijk, de Provincie alsook de gemeente. Voor de ganzen lijkt niet langer plaats te zijn in dit gebied. Dat vraagt wel om zorgvuldig handelen van de overheid om te komen tot een diervriendelijke oplossing voor deze dieren. Sinds 1999 is al sprake van een groei van de populatie ganzen rondom de luchthaven. Vanuit de Luchtvaartwet ligt er een opdracht bij de provincies en gemeenten om vogelaantrekkende activiteiten te verbieden rondom Schiphol. Aan de andere kant wordt al jaren toegestaan dat de rondom Schiphol aanwezige boeren gewassen (graan) verbouwen die een sterk aantrekkende werking hebben op deze dieren. Zolang deze situatie blijft bestaan, is het volstrekt zinloos dodelijke maatregelen tegen ganzen te treffen. Het is als dweilen met de kraan wagenwijd open. De dode dieren zullen in korte tijd door nieuwe ganzen worden vervangen.
Rol provincie
In een artikel op de website van de provincie Noord-Holland van februari 2008, ruim 4 jaar geleden, staat dat de provincie extra maatregelen zal nemen om de overlast van ganzen rondom de luchthaven Schiphol aan te pakken. Er staat: “De ganzen nemen in rap tempo toe en dat kan tot risico’s leiden voor de vliegveiligheid.” Wij, De Faunabescherming, vragen ons af welke structurele maatregelen er sinds die tijd zijn getroffen om de veiligheid te verhogen. Er wordt nog steeds in de directe omgeving van de luchthaven op grote schaal graan verbouwd. Er zijn de afgelopen jaren slechts op zeer kleine schaal proeven gedaan met het direct na de oogst onderploegen van de achtergebleven resten. Medewerking van de agrariërs gaat op basis van vrijwilligheid. Het is nu de tijd om duidelijke keuzes te maken voor de veiligheid in plaats van het nemen van halfslachtige maatregelen die daar niet aan bijdragen maar alleen resulteren in onnodig dierenleed.
De provincie Noord-Holland stelt zelf ‘een actieve en regisserende rol’ te kunnen en willen vervullen. Wij vragen u dan ook met klem om concrete invulling te gaan geven aan deze taakstelling. Naar onze mening moet er niet langer worden ingezet op een reductie van de aantallen ganzen, maar er moet worden ingezet op maatregelen die daadwerkelijk zijn gericht op het voorkomen van aanvaringen tussen ganzen en vliegtuigen. Daarbij moet vooral worden gedacht aan het volledig verbieden van het verbouwen van voor ganzen aantrekkelijke gewassen in de directe omgeving van de luchthaven, het zorgen voor rust en foerageerplekken op verder weg gelegen locaties, waardoor de ganzen bij de luchthaven worden weggelokt, het ontwikkelen van technische apparatuur waarmee overvliegende ganzen tijdig worden opgemerkt en systemen waardoor ganzen bij vliegtuigen vandaan worden gehouden.
De Faunabescherming wil hier graag over meedenken en op die manier een bijdrage leveren om te komen te een diervriendelijk beheer in de provincie Noord-Holland.
Hoogachtend,
mw. A.P. de Jong, secretaris Stichting De Faunabescherming.