Ooggetuigeverslag zwijnenactie Epe

Op 7 september 2011 heeft De Faunabescherming actie gevoerd in Epe vanwege de houding van het gemeentebestuur tegenover de wilde zwijnen die zich in het dorp vertonen. Bij de invalsweg is een bord opgehangen met de tekst “meest zwijn-onvriendelijk dorp”.


Klik voor een vergroting
Het alternatieve welkomstbord bij de ingang van Epe

Daarna is een delegatie naar het gemeentehuis gegaan en heeft, na een aanvankelijke telefonische weigering, toch een onderhoud gehad met de burgemeester. Opvallend was dat de burgemeester een stropdas droeg met het embleem van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging, waarop de burgervader meldde dat hij deze had gekregen en toevallig voor het eerst droeg. Hij heeft voor het interview met TV Gelderland een andere stropdas omgedaan, waarschijnlijk om iedere schijn van partijdigheid te voorkomen.
De burgemeester beaamde dat de huidige gang van zaken geen schoonheidsprijs verdient, maar gaf aan dat hij de verantwoordelijkheid heeft voor de veiligheid van de inwoners en dat hij daarom een afschotvergunning heeft aangevraagd voor in de woonkern. Hij stelde dat sommige inwoners ’s avonds hun auto niet uit durven te komen wanneer er een zwijn op de oprit staat en dat hij er niet aan moest denken dat kinderen gewond zouden kunnen raken wanneer een moederzwijn met jongen over de speelplaats kuiert.

Het afschot heeft tot nu toe “slechts” twee zwijnen het leven gekost, dus wij vragen ons af hoe groot is het probleem nu eigenlijk is. Aan de ene kant maakt de gemeente goede sier met de wilde zwijnen vanwege het hoge toeristische gehalte en de daaraan verbonden verdiensten voor de middenstand en aan de andere kant worden de dieren te vuur en te zwaard bestreden.

Klik voor een vergroting
Harry Voss in gesprek met de pers in het gemeentehuis van Epe

De Faunabescherming pleit er al langer voor dat er rasters om het dorp komen om overlast te voorkomen, dat er een verbod komt op het bijvoederen van de zwijnen door zowel de dorpelingen, als de toeristen. Daarnaast heeft De Faunabescherming erop aangedrongen dat de 54 illegale jachthutten en eveneens illegale voederplaatsen van de plaatselijke wildbeheereenheid verdwijnen.

Actie Epe
De burgemeester van Epe (met andere stropdas) wordt geïnterviewd

Tijdens het gesprek met de burgemeester heeft De Faunabescherming aangegeven dat juist door de jachtdruk de dieren het dorp worden ingejaagd om een veilig heenkomen te zoeken, dat er daardoor onnodige aanrijdingen plaatsvinden met een hoop dierenleed als gevolg en schade bij bewoners. De omliggende gemeenten hebben wel voor deugdelijk hekwerk en rasters gezorgd en daar is dan ook geen sprake meer van nachtelijke bezoekjes door zwijnen.

Na het bezoek aan de burgemeester heeft De Faunabescherming flyers uitgedeeld in het centrum van Epe, tijdens de druk bezochte markt op het plein voor het gemeentehuis. Duidelijk was dat de meningen in het dorp verdeeld zijn. Maar het grote aantal positieve reacties van bewoners op onze actie geeft De Faunabescherming hoop dat we volgend jaar “aan de poort” van Epe een bord kunnen plaatsen met de boodschap dat Epe heeft gekozen voor een diervriendelijke oplossing.

Het is bijna niet te geloven, maar feit is dat de gemeente Epe al sinds 1919 aan het overleggen is over het wel of niet plaatsen van rasters. Tot op de dag van vandaag blijkt daar dus nog geen besluit over te zijn genomen, een fraai staaltje bureaucratie ten top.

Zie ook: Protest tegen afschot van wilde zwijnen in Epe

Pin It on Pinterest