Ondanks afname aantal kieviten toch eieren rapen
Het gaat slecht met de kievit. Toch heeft de provincie Friesland opnieuw ontheffing verleend om de komende drie jaar kievitseieren te rapen. Omdat er al vanaf 1 maart mag worden geraapt, heeft De Faunabescherming bij de rechter in Leeuwarden gevraagd om deze ontheffing voorlopig te schorsen, totdat ons bezwaarschrift behandeld zal worden. De rechtbank zal ons verzoek om het rapen te verbieden op woensdag 20 februari behandelen.
Uitspraak Raad van State
De provincie Friesland geeft jaar in jaar uit toestemming voor het rapen van kievitseieren. De vorige vergunning werd in 2008 verleend en was vijf jaar geldig. Ook toen heeft De Faunabescherming bezwaar en beroep aangetekend. Uiteindelijk heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zich hierover uitgesproken. Dit hoogste rechtscollege onderkende begin vorig jaar dat er op de lange termijn sprake is van een geleidelijke afname van de broedpopulatie van de kievit. De Afdeling stelde toen dat de afname nog niet dusdanig was dat de populatie van de kievit in gevaar zou komen. Wel stelde de Afdeling dat de provincie bij toekomstige ontheffingen goed naar de ontwikkeling van de populatie zou moeten kijken en mogelijk zou moeten besluiten om gedurende één of meerdere jaren het rapen te verbieden.
Oude gegevens
De provincie heeft bij het verlenen van deze ontheffing gebruik gemaakt van het Weidevogelmeetnet Friesland. Uit het meest recente Weidevogelmeetnet rapport, dat gaat over de periode tot en met 2011, blijkt dat er sprake is van een dalende trend. Maar in 2011 leek de populatie zich iets te herstellen. Met deze gegevens in de hand heeft de provincie besloten om opnieuw weer voor meerdere jaren ontheffing te verlenen aan de rapers. Vanwege de opleving in 2011 mogen er zelfs meer eieren worden geraapt dan de jaren hiervoor.
Dramatische afname
Dat dit rapport niet verder gaat dan 2011 kwam de provincie bijzonder goed uit. Op die manier kon zij namelijk de alarmerende berichten over 2012 volledig negeren, hoewel in het Weidevogelmeetnet rapport al werd aangegeven dat de iets betere score in 2011 vermoedelijk op een incidentele uitschieter naar boven berustte. SOVON vogelonderzoek heeft vorig jaar zomer aangegeven dat de kievit in 2012 een sterke terugval liet zien. Sinds 1990 nam de populatie jaarlijks met gemiddeld 2% af en vanaf 2008 zelfs met 6%. SOVON constateerde in 2012 voor heel Nederland een dramatische daling van 18% ten opzichte van 2011. SOVON zelf spreekt van een vrije val.
Geen bescherming
Het is onbegrijpelijk dat de provincie Friesland ondanks deze alarmerende berichten uit 2012 op dezelfde voet doorgaat en op basis van oude gegevens opnieuw een ontheffing voor meerdere jaren heeft verleend. Met name de versnelling van de afname is een belangrijk argument om dit soort hobbyisme niet meer toe te staan. Op grond van de Vogelrichtlijn rust op Nederland een zware verplichting om de kievit te beschermen. De provincie Friesland zou in het belang van het behoud van deze weidevogel de folklore opzij moeten zetten.