Natuurorganisaties voor het schieten van 100.000 ganzen
De Faunabescherming heeft met verbazing en ergernis kennis genomen van het voornemen van acht organisaties op het gebied van landbouw, jacht, natuur- en vogelbescherming, om van maart tot november maar liefst 100.000 van de 200.000 beschermde grauwe ganzen te schieten. Verbazing en ergernis, omdat van de natuur- en vogelbeschermingsorganisaties verwacht had mogen worden dat zij met steun van wetenschappelijke argumenten de onzinnigheid van deze voorgenomen actie zouden aantonen.
Ieder vorm van bestrijding heeft als nadeel dat het geen structurele oplossing vormt voor een eventueel probleem. Door afschot wordt alleen maar ruimte gemaakt voor nieuwe ganzen. Zelfs als het zou lukken om 100.000 ganzen te schieten, dan zijn het er het volgende jaar weer 200.000, zodat er jaarlijks een enorme slachting, vaak in uiterst kwetsbare natuurgebieden, moet plaats vinden. Leuk voor de jagers, die daar hun hobby van maken, maar desastreus voor de Nederlandse natuur.
De ’s zomers in Nederland verblijvende ganzen zijn niet honkvast. Uit onderzoek blijkt, dat ze enkele weken later over geheel Europa, van Spanje tot Polen en van Engeland tot Hongarije, kunnen voorkomen. In veel van deze landen is en blijft de grauwe gans beter beschermd dan in ons land en neemt men incidentele overlast voor lief. Ook in ons land zou men zich moeten beperken tot het verjagen van de ganzen van de gebieden waar ze werkelijk belangrijke schade kunnen aanrichten. In de meeste gevallen is er van werkelijke schade aan gewassen, zeker in natuurgebieden, geen sprake. Bovendien worden overal in het land zogenaamde nieuwe natuurgebieden aangelegd, die vrijwel zonder uitzondering zeer geschikt zijn als broedgebied voor grauwe ganzen.
De natuur- en vogelbeschermingsorganisaties hebben het voornemen het plan aan de leden voor te leggen. Zonder uitzondering hebben deze organisaties er in het verleden blijk van gegeven, niet erg gevoelig te zijn voor de onder hun achterban levende gevoelens waar het jacht betreft. De organisaties lijken vooral te zwichten voor het dreigement van voormalig minister van Landbouw en later voorzitter van Natuurmonumenten Veerman, dat hij de grauwe gans vogelvrij zou verklaren als de organisaties niet met een oplossing zouden komen voor de problemen die de landbouw met de ganzen zegt te hebben.