Natuurmonumenten is de weg nog steeds kwijt
Hieronder wordt nog eens duidelijk uit de doeken gedaan waarom Natuurmonumenten inzake de ganzen helemaal de weg kwijt is.
Vergassen
Op 1 september hebben wij op deze site uitgebreid uitgelegd waarom de leden van de 1e en 2e Kamer vooral niet moeten instemmen met het plan van staatssecretaris Bleker om het vergassen van ganzen voortaan toe te staan (zie Vergassing ganzen in strijd met wet). Wij hebben daarin aangegeven dat het bijvoorbeeld geen oplossing biedt tegen landbouwschade. Na de vergassingsactie van ganzen op Texel, drie jaar geleden, zijn er inmiddels weer net zoveel ganzen op dit eiland aanwezig. Het doden van ganzen is symptoombestrijding en zal nooit tot een structurele oplossing leiden. Nederland is een ganzenland bij uitstek vanwege de vele waterrijke (natuur)gebieden.
Motie Partij voor de Dieren
Wij zijn dan ook buitengewoon blij met het initiatief van de Partij voor de Dieren in de 2e Kamer om via een motie deze dodingsmethode af te keuren. Morgen zal hierover worden gestemd. Natuurmonumenten probeert dit dier- en natuurvriendelijke initiatief echter om zeep te helpen. Deze ‘natuurbeschermingsorganisatie’ beweert namelijk dat het aannemen van deze motie de bescherming van trekganzen en broedparen op het spel zou zetten!
Natuurmonumenten
Het is niet te geloven, maar Natuurmonumenten houdt vol dat het akkoord dat zij eerder dit jaar met zes andere partijen hebben gesloten, het zogenaamde G-7 akkoord, de beste bescherming aan ganzen zal bieden. Hierin is afgesproken dat ganzen in de winter en het voorjaar met rust moeten worden gelaten, maar in ruil daarvoor moeten er in de zomer wel honderdduizenden ganzen worden gedood. En om dat te bereiken moeten alle middelen uit de kast worden gehaald, waaronder het geweer en vergassingsinstallaties.
Doden geen oplossing
Natuurmonumenten gelooft blijkbaar nog steeds dat het doden van zeer grote hoeveelheden ganzen tot een beperking van schade zal leiden. Om ganzen te kunnen vergassen, moeten ze eerst worden gevangen en dat kan alleen als ze in de rui zijn en niet kunnen vliegen. Deze ganzen bevinden zich op dat moment in natuurgebieden en niet op de landbouwgronden. Het vergassen heeft op die manier geen enkel schadebeperkend effect. Het vergassen is uitsluitend gericht op het drastisch verlagen van de aantallen. Maar iedereen met verstand van ganzen weet dat het doden van ganzen, op welke manier dan ook, alleen maar de aanwas stimuleert. Hoe meer ganzen er worden gedood, des te meer ganzen er worden geboren en succesvol zullen opgroeien.
Ganzen op wildlijst
Bovendien gelooft Natuurmonumenten kennelijk ook nog in een betrouwbare overheid. In het G-7 akkoord is weliswaar afgesproken dat er in de winter geen ganzen meer zullen worden geschoten en dit akkoord is voorgelegd aan de staatssecretaris, maar deze is niet van plan zich aan dit akkoord te houden. In het conceptwetsvoorstel dat binnenkort de inspraak ingaat en waarin de bescherming van in het wild levende dieren in de toekomst moet worden geregeld, is vastgelegd dat de jacht op ganzen geopend kan worden. Dat betekent dus helemaal geen rust voor ganzen in de winter. Dat betekent een geopend jachtseizoen, waarbij jagers voor hun plezier tijdens najaar en winter zoveel ganzen kunnen gaan schieten als ze zelf willen.
Conclusie
Als de motie van de Partij voor de Dieren het dankzij de berichten van Natuurmonumenten niet haalt, zullen dus niet alleen de ganzen in de zomer daar de dupe van zijn. Ook de ganzen in de winter hebben daar helemaal niets aan.