Moordmachine ganzen draait op volle toeren
In Noord-Holland draait de moordmachine van Duke Faunabeheer op volle toeren. Op 6 juli werden er bij het crematorium in Schagen 1000 (andere berichten spreken van meer dan 1800) vogels, voornamelijk brandganzen, gevangen en vergast. De directie van het crematorium was niet vooraf op de hoogte gesteld van de vangacties en was er niet blij mee. En vandaag, 10 juli, was er een vangactie in Wormerland, bij Spijkerboor.
RTV Noord-Holland: Verslag met video van de ganzenvergassing bij Schagen
Iedereen praat elkaar maar na dat er “veel te veel” ganzen zijn. Ja, er zijn veel ganzen, hier naartoe gelokt door onze manier van intensieve landbouw bedrijven en door de aanleg van natte natuurgebieden. Maar wie bepaalt wat “te veel” is? Omdat steeds direct als er iemand klaagt (en boeren klagen altijd) een rijdende gaskamer wordt gestuurd is het voor andere bedrijven niet lonend om alternatieve methoden te ontwikkelen om ganzen te verjagen. Die worden toch niet gebruikt. Zo houdt de vicieuze cirkel zichzelf in stand, terwijl de aantalsreductie al na korte tijd weer ongedaan is gemaakt doordat nieuwe vogels de opengevallen plaatsen innemen.
Lees voor meer informatie onze ganzenfolder
In België begint er wel een tegengeluid te komen. Een schepen van de gemeente Hoeilaarts wil af van de vergassingen en stelt voor nu eens serieus naar andere, meer diervriendelijke methoden te kijken. In Nederland lijkt dit beetje gezond verstand helaas nog ver weg.
Hoeilaartse schepen van Dierenwelzijn wil vergassen van zomerganzen halt toe roepen
Update: Politie kan worden ingezet
Men vraagt zich af wat de reden was om ganzen te doden op het terrein van het crematorium, terwijl de eigenaar helemaal niet geklaagd had over de ganzen. Wie had er dan last van? En had Yarden, als het bedrijf eerder op de hoogte was geweest, de actie kunnen stoppen? Nee, integendeel: als een terreineigenaar weigert mee te werken aan de ganzenvergassingen zou de politie eventueel ingeschakeld kunnen worden, aldus woordvoerster Harriet Wijker van provincie Noord-Holland. Wettelijk mag de uitvoerder de grond zonder toestemming betreden. In Nederland is dus alles geoorloofd als het resultaat maar een flink aantal dode ganzen is.
Noordhollands Dagblad: Ganzenbescherming hekelt rol provincie