Bekijk historie van jachtmisstanden: ga naar Nieuws, en selecteer als Categorie: “Misstanden jacht”.
De Faunabescherming wil graag op de hoogte gebracht worden van misstanden tijdens de jacht. Het gaat hier o.a. om:
- Jagers die beschermde diersoorten schieten of aangeschoten dieren onnodig laten lijden
- Jagers die jagen op plaatsen waar dat niet is toegestaan of op tijden dat de jacht is gesloten
- Jagers die huisdieren doden of verwonden
- Jagers die zich agressief gedragen tegen passanten die foto’s nemen of tegen de jacht protesteren
U kunt uw meldingen sturen naar ons e-mailadres in**@fa**************.nl of, in dringende gevallen, bellen naar 06 – 1601 0305. Meldingen blijven, behalve binnen het bestuur van De Faunabescherming, altijd anoniem, tenzij anders wordt afgesproken.
Wanneer meldingen op onze website worden geplaatst gebeurt dit zonder vermelding van de afzender, tenzij anders is afgesproken.
Bewijsmateriaal
Hoewel de melding alleen al voor ons van waarde is, kunnen wij meer doen wanneer er bewijsmateriaal zoals foto’s of video’s beschikbaar is. Daarnaast zouden details over datum, tijd, plaats, welke diersoort(en), hoeveel jagers, welke jachtmiddelen enzovoort zoveel mogelijk schriftelijk moeten worden vastgelegd.
De Faunabescherming zal meldingen van verdachte en verboden zaken en activiteiten in overleg met de betrokken waarnemers verwerken, maar kan geen garantie geven dat in alle gevallen tot actie (het zoeken van publiciteit of zelfs het nemen van juridische stappen) zal worden overgegaan. Nogmaals: wanneer de melding op onze website wordt geplaatst wordt de naam van de inzender niet vermeld.
Getuigen
Omdat jagers steeds brutaler worden tegen burgers die hen aanspreken op hun activiteiten, raden wij alle mensen, die hiermee te maken krijgen, aan zich in hun woonomgeving te organiseren. Wij adviseren hen om samen te werken met plaatsgenoten, die eveneens ongewild met de jacht worden geconfronteerd. Het is heel belangrijk om getuigen te hebben van de gemelde voorvallen.
Jagers proberen enerzijds in toenemende mate hun activiteiten verborgen te houden, maar daarnaast treden zij toeschouwers c.q. gedupeerden vaak op agressieve en intimiderende wijze tegemoet. Zonder getuigen maken de klagers bij een aangifte geen schijn van kans. Het is ook belangrijk dat waarnemers zichzelf niet in gevaar brengen.
Aangifte doen
Als er genoeg bewijs is raden wij altijd aan om aangifte te doen. Daarbij is het belangrijk op goed op te letten bij welke persoon dat gebeurt. Wij adviseren de persoon bij wie zij aangifte gaan doen te vragen of hij/zij connecties heeft met de
plaatselijke wildbeheereenheid. Is dat inderdaad het geval dan is het raadzaam te vragen om een andere politieambtenaar, om niet de dupe te worden van eventuele belangenverstrengeling.