Ministerie geeft toestemming voor faunavervalsing

Nederlandse korhoenders op rand van uitsterven
De Sallandse Heuvelrug is het laatste gebied in Nederland waar nog van oorsprong korhoenders leven. Het gaat in dit gebied al jaren heel erg slecht met deze vogelsoort. Er werden in 2011 nog maar vier hanen geteld. Het ministerie van Economische Zaken heeft toestemming gegeven om korhoenders, die in Zweden worden gevangen, in dit gebied uit te zetten om de populatie aan te vullen. Het gaat echter om een andere ondersoort en de kans op succes is nihil.

Ander uitzetproject
In 2005 heeft De Faunabescherming, aanvankelijk met succes, heftig gestreden tegen het uitzetten van korhoenders op de Hoge Veluwe. Het ging om korhoenders, die veel meer leken op de in Scandinavië voorkomende korhoenders dan op de zogenoemde West-Europese laaglandvorm, ‘onze eigen korhoenders’. Die komen afgezien van Nederland alleen nog voor op de Lünenburger Heide in Duitsland en de Hoge Venen in België. En net als bij ons gaat het ook in die landen beroerd met ze.

Zweedse korhoenders zijn anders
Onze korhoenders verschillen in vele opzichten van die Scandinaviërs: die hebben een ander verenkleed, zijn groter, leggen grotere eieren, hebben een ander voedselpatroon, last but not least: hun DNA verschilt zeer van dat van onze vogels. Vermenging van de twee vormen betekent het definitieve uitsterven van een unieke vogelsoort.

Kans op succes nihil
En net zo belangrijk: het is volstrekt onwaarschijnlijk dat korhoenders die zo totaal afwijken van de onze, wél zouden overleven in een omgeving die hen volkomen vreemd is. Terwijl de inheemse korhoenders, met hun eeuwenoude ervaring en aanpassing, het hier niet redden.
Vrijwilligers nota bene, zonder enige ervaring of kunde, moeten in Zweden korhoenders gaan vangen en loslaten in Salland. Het idee dat deze dieren zich na de stressvolle vangst en transport in een voor hen onbekend gebied als een gek gaan voortplanten, is natuurlijk volstrekt belachelijk. Wij verwachten daarentegen dat ze het volgende jaar niet eens halen.

Wetenschappers doen mee
Des te schrijnender is het om dan te zien, dat maar liefst drie (deels voormalige) wetenschappers van Alterra hier nu aan mee werken. Alle drie stonden ze in 2005 volledig aan onze kant en waren ze tegen het uitzetten van korhoenders! Wat de commercie niet allemaal tot gevolg kan hebben….

Uitzetten in strijd met internationale afspraken
In de zaak van de korhoenders die op de Hoge Veluwe zouden worden uitgezet, stelde de Amsterdamse rechtbank ons in het gelijk. Volgens de regels van de IUCN, de internationale natuurbeschermingsorganisatie waaraan Nederland zich zegt te houden, mag het uitzetten niet plaatsvinden omdat volstrekt onduidelijk is wat de oorzaak van de achteruitgang is. En omdat die Zweedse korhoenders heel anders zijn dan onze inheemse korhoenders. Maar helaas, de Hoge Veluwe ging in beroep bij de Raad van State. En nota bene op de zelfde dag dat de vicevoorzitter van de Raad van State werd benoemd tot commissaris van de Hoge Veluwe bepaalde de Raad van State, zonder degelijke argumentatie, dat de korhoenders wel mochten worden uitgezet. Saillant detail (toevallig natuurlijk): die vicevoorzitter was een zeer goede vriend van Beatrix, de directeur van de Hoge Veluwe is een boezemvriend van Willem-Alexander en prins Claus, was de laatste die zomaar, voor zijn plezier, korhoenders schoot…..

Conclusie
Een recente uitzending van Zembla onder de titel ‘Nederland Dierentuin’ was nog te mild. Dat Staatsbosbeheer en Vogelbescherming hieraan mee werken is onbegrijpelijk en schrijnend. Exotische nepkippen uitzetten op koste van de belastingbetaler en ten koste van echte natuur. Een zwaar stinkende luchtbel.

Pin It on Pinterest