Meten met twee maten bij exoten
Kaapverdische mussen
Vier Kaapverdische mussen kwamen eind mei aan boord van het expeditie schip de Plancius aan in de haven van Hansweert in Zeeland. Dit schip was op vogelreis geweest en had verder vooral vogelaars als passagiers. Het komt vaker voor dat vogels op schepen terecht komen en meevaren, maar meestal betreft het verdwaalde trekvogels die even op adem willen komen. Het is de eerste keer dat dit fenomeen bekend is bij Kaapverdische mussen. De overheid heeft al laten weten dat de vogels niet tot de officiële lijst van wilde Nederlandse vogels zullen worden toegelaten, omdat ze de reis naar Nederland niet op eigen kracht hebben afgelegd.
Exotische vissen
Mogelijk zijn deze exotische musjes inmiddels door het Team Invasieve Exoten geruimd… Ze mochten zich eens ongebreideld gaan voortplanten om vervolgens onherstelbare schade toe te brengen aan de inheemse flora en fauna. In dit soort gevallen treedt dit Team daadkrachtig en vooral hardhandig op.
Dat gebeurt echter NIET tegen al die duizenden soorten exoten die hier al jarenlang met opzet door mensen zijn en worden ingevoerd. Integendeel. Velen daarvan hebben een grote en onherstelbare verandering van hun leefmilieu veroorzaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om Japanse oesters, maar ook om vissoorten die speciaal voor de visserij worden uitgezet zoals karpers, forellen en snoekbaarzen.
Huiskraai
Het Team richt zich liever op makkelijk te pakken onschuldige vogeltjes zoals de Kaapverdische mussen en ook de huiskraaien. Dat is ook zo’n gemakkelijke prooi. Tenminste, dat denkt het A-Team. Maandag 24 juni staat De Faunabescherming weer voor de rechter om opnieuw te pleiten voor de bescherming van deze vogels. Zoals al van te voren vaststond, heeft de provincie Zuid-Holland onze bezwaren tegen het uitroeien van de huiskraaien naar de prullenbak verwezen. Wij hopen dat de rechtbank verstandiger is en de wet toepast.
Dodenlijst
De verpieterde Kaapverdische mussen hadden de pech dat ze op een schip vol vogelaars zaten. Op ieder ander schip had waarschijnlijk niemand ze opgemerkt. Schepen vol vogelaars zijn zeldzaam en de kans dat uitheemse soorten per schip in ons land terecht komen is reëel. Ze moeten er dan wel voor zorgen dat ze alleen zijn: met z’n tweeën of nog meer en ze worden onherroepelijk op de dodenlijst geplaatst door het Team Invasieve Exoten.