Laat uniek natuurgebied intact!
Over enkele weken beslist de gemeenteraad van Amsterdam over het lot van tweeduizend damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). Het college van B&W wil 1400 damherten in dit unieke natuurgebied laten afschieten. De Faunabescherming zet alles op alles om dit te voorkomen. Steun ons bij onze strijd om het leven van de damherten te redden en deze bijzondere populatie in dit unieke duingebied te behouden. Help je ons?
Teken onze petitie en stuur hem door aan zoveel mogelijk mensen!
De Faunabescherming heeft inmiddels een brief aan de gemeenteraadsleden gestuurd die op 11 september over het leven van tweeduizend damherten moeten beslissen.
De Faunabescherming is tegen het voorgenomen massale afschot, omdat de noodzaak hiervoor ontbreekt. Ze stelt dan ook alles in het werk om op basis van de juiste feiten te zorgen dat dit voorstel het niet haalt. De Faunabescherming zal haar standpunt in de raadscommissie van 5 september toelichten. Verder is ze een petitie gestart om de raadsleden te laten weten dat ze niet alleen staat in haar afkeer tegen het doden van de damherten.
Wat zijn de feiten?
Populatieontwikkeling
Het college vreest dat het aantal damherten de komende jaren verviervoudigt als het niet ingrijpt. Dat is echter geen enkel probleem, aangezien er nog voldoende ruimte en voedsel aanwezig is. Bovendien zal de groei vanzelf stoppen als het natuurlijk plafond van het gebied is bereikt.
Overlast
Het college maakt melding van enige overlast op de bollenvelden ten zuiden van het gebied. Feit is dat de damherten geen overlast meer in de omgeving veroorzaken waar deugdelijke hekken zijn geplaatst.
Effect op natuur
Het college stelt dat de hoge dichtheid van damherten een negatief effect heeft op bepaalde typen duinvegetatie. Uit een in opdracht van de gemeente opgesteld rapport blijkt echter dat damherten juist een positief effect hebben op het voorkomen en terugdringen van vergrassing en verbossing in dit gebied.
Draagkracht
Geschat wordt dat er nu ongeveer tweeduizend damherten in de AWD leven, maar zeker is dat niet. In opdracht van de gemeente heeft onderzoeksinstituut Alterra op basis van modellen uitgerekend dat er in ieder geval zeshonderd damherten in dit gebied kunnen leven. De onderzoekers geven daar echter zelf bij aan dat in dit rapport geen uitspraak wordt gedaan over het gewenste aantal of de draagkracht van dit gebied. Het feit dat er nu veel meer damherten aanwezig zijn, bewijst dat er dus ruimte en voedsel is voor veel meer damherten dan de genoemde zeshonderd. Toch misbruikt het college het rapport van Alterra om te streven naar een maximale populatieomvang van zeshonderd dieren.
Dierenwelzijn
Het college stelt dat er de afgelopen winter bijna tweehonderd damherten zijn gestorven en dat dit aantal nog sterk zal oplopen als de populatie nog zal groeien. Daarom stelt het college nu voor om ruim 60% van de damherten te laten afschieten om te voorkomen dat in de toekomst mogelijk 25% van de populatie door natuurlijke oorzaak sterft.
Het college vergeet bovendien dat jacht zeer zeker nadelige gevolgen heeft voor het dierenwelzijn, zoals paniek, stress, aangeschoten dieren, verstoring en negatieve effecten op de overige natuur. Bovendien zullen de dieren bang worden voor mensen, waardoor hun zichtbaarheid voor het publiek sterk zal afnemen.
Conclusie
De AWD zijn een uniek natuurgebied met een enorme recreatiewaarde dankzij de goede zichtbaarheid van de aanwezige damherten. De populatie heeft zich zonder menselijk ingrijpen ontwikkeld, waardoor deze dieren geen angst voor mensen kennen. Als de gemeente Amsterdam daadwerkelijk streeft naar het behoud van een gezonde en zichtbare populatie damherten en dierenwelzijn belangrijk vindt, dan moet zij ervoor kiezen om de damherten met rust te laten. Zodra het afschieten begint, worden de dieren schuw en veranderen zij in nachtdieren, waardoor ze grotendeels onzichtbaar zullen worden (zoals het geval is in de Kennemerduinen). Bovendien heeft hun welzijn ernstig te lijden onder het afschot, door de stress die dat veroorzaakt. Daarbij is De Faunabescherming van mening dat afschot slecht is voor de gezondheid van de resterende populatie omdat jagers niet kunnen selecteren op zwakke of minst aangepaste dieren. Dat betekent dat zij gezonde, sterke damherten zullen schieten. Het massaal doden van de damherten voorkomt dus niet dat zwakke herten tijdens de winterperiode zullen sterven. Het welzijn en de gezondheid van de dieren is er vooral bij gebaat als we de selectie aan de natuur overlaten.
Uit de stukken blijkt dat er op dit moment geen enkel probleem is. De Faunabescherming vindt daarom dat het nu overgaan tot actief beheer (lees = afschieten) onnodig is en roept de gemeenteraadsleden van Amsterdam daarom op om tegen het voorstel te stemmen.
Wij staan in onze strijd voor de damherten zeker niet alleen. Zie de site van PiepVandaag.nl waar eveneens wordt opgeroepen de strijd voor het leven van de damherten te ondersteunen.