Faunabescherming stelt overheid in gebreke wegens niet tijdig delen van relevante informatie over subsidies Koninklijk huis
Namens De Faunabescherming heeft advocaat prof. mr. P. Nicolai de overheid in gebreke gesteld wegens het niet tijdig delen van documenten, memo’s, e-mails en gespreksnotities rond de subsidieverlening aan de koning voor het beheer van Kroondomein Het Loo. Lees hier zijn brief aan de RVO. Zie ook artikel van Zembla hierover.
De Faunabescherming vecht deze subsidie aan na informatie die daarover naar buiten kwam in het BNNVARA programma Zembla op 14 mei 2020. Daarin gaven hoogleraren staatsrecht prof. dr. Wim Voermans en notarieel recht prof. mr. Martin Jan van Maurik aan dat de subsidiebeschikking geen stand zal kunnen houden voor de rechter. Op deze pagina vindt u ook het bezwaar van De Faunabescherming en de motivatie van De Faunabescherming over de ontvankelijkheid
Zie ook nog pagina’s op deze site van 14 mei 2020 en 29 mei 2020.
Het ministerie heeft de beslistermijn in de bezwaarprocedure inmiddels ruim overschreden en werkt niet mee aan het leveren van relevante informatie waartoe ze volgens de wet verplicht is.
Daarbij stelt het ministerie vragen bij de ontvankelijkheid van Stichting De Faunabescherming in de bezwaarprocedure, hoewel zonneklaar is dat De Faunabescherming overeenkomstig haar doelstellingen groot belang heeft bij deze kwestie.
De koning is voornemens het Kroondomein vanaf 15 september tot 25 december opnieuw te sluiten voor het publiek, hoewel die beslissing indruist tegen de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer (motie 6 november 2018) en tegen de wettelijke voorwaarden die aan de subsidieverlening verbonden zijn.
De Faunabescherming neemt deze kwestie zeer hoog op, en is van mening dat het belemmeren van de rechtsgang in deze kwestie kan leiden tot het in stand laten van ernstige rechtsongelijkheid.