Krijgt diervriendelijk faunabeheer een kans?
De afgelopen tijd zijn in veel provincies nieuwe faunabeheerplannen opgesteld voor de komende vijf jaar. Het is alweer de derde generatie faunabeheerplannen. Plannen die in de praktijk vooral gericht zijn op afschot van wilde dieren. Plannen die opgesteld worden door projachtpartijen, waarop natuur- en dierenorganisaties die geen grondeigenaar zijn, geen invloed mogen uitoefenen. De vraag is dan ook gerechtvaardigd: maakt, met gedeelde belangen van boeren, jagers en particuliere grondeigenaren, een diervriendelijke aanpak van faunabeheer een eerlijke kans?
De Faunabescherming denkt van niet. De faunabeheerplannen lijken verworden tot wensenlijstjes van boeren en jagers, die gedeputeerden Natuur vaak klakkeloos afhameren. Rapporten waaruit blijkt dat afschot niet helpt tegen welke schade dan ook, verdwijnen bij overheden in de onderste laden van bureaus. Pleidooien van dierenbeschermings- en natuurorganisaties om te zoeken naar diervriendelijke alternatieven zijn aan dovemansoren gericht.
Onderzoek
De Faunabescherming is van mening dat er veel te weinig objectief onderzoek wordt gedaan naar de werking van het huidige faunabeheer en zou graag de onderste steen boven krijgen over wie in de provincies nu eigenlijk aan de touwtjes trekt. Daarom juicht ze het initiatief van Yournalism toe om een journalist aan het werk te zetten met de onderzoeksvraag: schadebestrijding, plezierjacht of natuurontwikkeling: wat is de doorslaggevende stem in het wildbeheer?
Steun Yournalism
Dus, wilt u weten hoe het precies zit met de invloed van boeren en jagers bij natuurbeheer? Wilt u weten hoe de faunabeheerplannen precies tot stand komen en of daarbij diervriendelijke methoden voor schadebestrijding überhaupt een rol spelen? Steun dan, net als De Faunabescherming, het crowdfundinginitiatief van Yournalism. Wil jij dit initiatief steunen? Ga dan naar en help dit onderzoek mogelijk maken!