Kraaiendagen

De jagersclub in Drachten heeft zijn met veel ‘humor’ aangekondigde kraaiendag op 22 maart afgeblazen. Bij het evenement konden jagers die de meeste ‘zwartrokken’ zouden schieten mooie prijzen winnen. Het bericht riep veel protest op en de Partij voor de Dieren stelde Kamervragen.

Helaas zijn dit soort schietwedstrijden met levende doelen gemeengoed in de jagerswereld. Het jagersblad De Nederlandse Jager publiceerde een artikel met tips hoe zo veel mogelijk kraaien te doden: ‘Als u nog weinig ervaring heeft met de lokjacht op kraaien, vraag dan eens rond naar iemand die deze kunst in de vingers heeft.’* Er kan dus geen misverstand over bestaan wat het doel is van een kraaiendag: zo veel mogelijk kraaien (en kauwen) doden.
WBE Drachten blies de zo aangekondigde kraaiendag af.

Broedseizoen

Kraaiendagen worden zelfs in het broedseizoen georganiseerd. Verweesde jongen verhongeren in hun nest. Respect voor de natuur heet dat. Na een dag prijsschieten leggen de jagers het resultaat van hun verdelgingsactie trots vast in een tableau. Dit gebeurt bij de jagersclubs van Walcheren, de Hoeksche Waard, Deurne en de Maasvallei, om er maar enkele uit te lichten, en op 29 maart is het ‘schiet tot je erbij neervalt’ bij de WBE Fivelgo in Groningen.

Vrijstellingslijst

In 2002 kreeg de kraai onder de Flora- en faunawet volledige bescherming. Alleen met een ontheffing mocht er op de vogel gejaagd worden. Om zo’n ontheffing te bemachtigen, moesten jagers en boeren aantonen dat kraaien verantwoordelijk waren voor landbouwschade. Dat was lastig. Maar geen probleem: de minister zette het dier twee jaar later op de vrijstellingslijst. Of meer accuraat: de dodenlijst. Want sinds die tijd mag elke jager naar hartenlust op ze schieten. Nu betaalt het Faunafond geen vergoedingen meer voor eventuele schade veroorzaakt door kraaien. Maar dat zal de jagers een zorg zijn. Andere diersoorten op deze lijst zijn: de Canadese gans, de houtduif, het konijn, de kauw en de vos.

Concurrentie

Waarom haten jagers (en boeren) kraaien zo? Veel jagers houden vol dat kraaien wel bestreden móéten worden omdat ze schade aan landbouwgewassen toebrengen en om – daar is hij weer! – de weidevogels te beschermen. Zelf zullen ze het nooit toegeven, maar de enige drijfveer om een zwarte vogel van net 500 gram zo fanatiek te bejagen is concurrentie: kraaien eten soms jonge haasjes konijntjes en eendjes En die doden de jagers liever zelf als ze wat groter zijn.

* Bron: ‘Kraaienbejaging – Timing en voorbereiding een must’, De Nederlandse Jager 17/2013.

Pin It on Pinterest