Kievitseieren machinaal uitbroeden in Friesland?
Weer wat nieuws: de BFVW (Bond van Friese VogelWachten) heeft serieuze plannen om volgend jaar 6000-10.000 kievitseieren van de 1e leg te rapen en deze vervolgens machinaal uit te broeden en na een week of 6 uit te zetten: bericht Leeuwarder Courant.
Om toch kievitseieren te kunnen zoeken
Met slechts één doel: de Friezen ondanks een verbod toch eieren te kunnen laten zoeken. Met een “boost” voor de kievitenstand heeft dit niks te maken. Kieviten broeden niet meer in de ongeschikt gemaakte agrarisch beheerde weiden. Daar zijn die eieren dus niet te vinden. Dat kan uitsluitend door ze te roven in reservaatsgebieden en op maïsakkers, waar – ook de eerste legsels – nog wél een kans op overleving hebben. Juist en vooral als er niet onnodig velden worden afgestroopt door de eierrapers. Zij zorgen met hun verstoring voor de belangrijkste oorzaak van het verloren gaan van legsels door predatie.
Probleem en oorzaak
Het probleem is helemaal niet dat er te weinig kieviten op de wereld zijn, er zijn er nog honderdduizenden. Het probleem is, dat ze niet meer in onze verkeerd beheerde weilanden kunnen broeden. En daar doet deze voorgenomen actie uiteraard niets aan.
Hoe de BFVW denkt duizenden jonge kieviten 6 weken lang te kunnen voeden en opvoeden is volledig onduidelijk en tot mislukken gedoemd. Niemand heeft daar enige ervaring mee.
Motief van de BFVW
Als er iets blijkt uit dit onbezonnen voorstel, waarover de BFVW half december besluit, dan is het wel dat het deze Friezen helemaal niet gaat om het behoud van de weidevogels. Ze zoeken slechts een reden om door te kunnen gaan met het rapen van kievitseieren. Als de weidevogels ze werkelijk aan het hart gingen, dan zouden ze zich overigens niet richten op de kievit, maar op de grutto. Daar gaat het veel slechter mee en die heeft niet als alternatief om op kale akkers te kunnen broeden. Maar dan zou dat natuurlijk niet deze idiote en kansloze actie moeten zijn.
Raad van State
Mocht de provincie Friesland besluiten een ontheffing aan de BFVW te geven, dan zal De Faunabescherming direct naar de Raad van State stappen.