Hubertusmissen zijn Rooms-Katholieke kerkdiensten waarin de priester zich laat bijstaan door propagandisten van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV).
Vanaf de preekstoel wordt geprobeerd de kerkgangers te overtuigen van het nut van de plezierjacht. Zo ook in Obdam, Noord-Holland op zondag 8 november 2009. Behalve in R.-K. kerken is het ongebruikelijk dat honden en andere dieren die gebruikt worden tijdens de jacht zoals roofvogels, in de kerk toegelaten worden. Maar in de R.-K. kerk worden ze zelfs door meneer pastoor gezegend met wijwater.
De eerste Hubertusviering werd gehouden in 1973 in Ulvenhout, ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de KNJV. Dankzij hevige protesten van zowel dierenvrienden maar ook van reguliere kerkgangers, werd een Hubertusmis in Naarden afgelast. Bisschop Zwartkruis van Haarlem liet indertijd per brief weten dat hij, via zijn vicaris, de viering had afgelast. Bisschop Möller van Groningen liet weten: “Dat de wijze waarop in Noord-Nederland het geloof beleefd wordt, van dien aard is, dat daar geen Hubertusmissen in passen”.
Blijkbaar hebben de jagers in Noord-Holland anno 2010 weer een imago-probleem zodat zij de hulp in moeten roepen van de R.-K. kerk om hun geschonden blazoen (zie lijst geschoten dieren hiernaast) door middel van een kerkdienst ter ere van de heilige Hubertus, weer een beetje hopen op te poetsen. Anders dan zijn voorganger laat de huidige Bisschop van Haarlem en Amsterdam Mgr. dr. J.M. Punt, schriftelijk aan de organisatie “Rechten voor al wat leeft” weten een reactie over Hubertusmissen over te laten aan pastoor Vlaar van Obdam. Deze pastoor zegende de honden en hoopte dat de honden sterk genoeg zullen zijn en een goede hulp voor jagers om de jacht goed te kunnen uitoefenen.
Maar de jagers hebben nog een ander probleem. Hubertus is helemaal geen schutspatroon van de jagers, maar juist van de dieren! (Klik hier voor: Sint Hubertus en de jacht). Hij was het die vlak voordat hij een hert zou schieten, een lichtend kruis tussen het gewei waarnam. Daarop besloot hij het hert niet te schieten en werd hij sinds die tijd de beschermer van dieren.
Die boodschap werd door actievoerders van De Faunabescherming uitgedragen en voorzien van Het Schietgebed (klik hier voor de tekst) aangeboden aan kerkgangers van de R.-K. kerk in Obdam. Ook de vertoning van vastgebonden, door kappen blind gehouden levende roofvogels en dode vossen in de kerk, getuigt van verheerlijking van de plezierjacht met plezierjagers in de hoofdrol, hetgeen haaks staat op de boodschap van Hubertus.
De ruim 100 aanwezige jagers waren niet gesteld op tegenspraak van hun zorgvuldig opgebouwde jagersmis. Twee jagers werd het teveel. Zij besprongen een fotograaf van De Faunabescherming teneinde de foto’s afhandig te maken, waarbij het fototoestel werd beschadigd. Leden van De Faunabescherming hebben aangifte gedaan wegens mishandeling en vernieling. Dat de jagers de foto’s niet hebben kunnen afpakken ziet u in de fotoreportage hieronder.